Erdogan: Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, poručio kako ovaj korak predstavlja težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije.

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao sastankom sigurnosnog vijeća Turske na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je kazao kako je upravo obavio razgovar sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli posljednjeg stanja nakon napada Rusije na Ukrajinu.

-Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao- kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rješavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska.

-Ovaj korak (ruski napad, op.a.) koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom- podvukao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.

-Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao- kazao je Erdogan.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...