Erdogan u Demokratskoj Republici Kongo dočekan uz najviše državne počasti

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u zvaničnu posjetu Demokratskoj Republici Kongo gdje ga je uz najviše državne počasti svečano dočekao predsjednik Felix Tshisekedi, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Erdogan pozdravio počasnu gardu, počeo je sastanak dvojice čelnika kao i delegacija dviju država.

Nakon sastanaka i potpisivanja sporazuma između dvije zemlje, Erdogan i Tshisekedi trebali bi održati zajedničku konferenciju za novinare.

Erdogan je stigao u posjetu Demokratskoj Republici Kongo, u okviru afričke turneje koja će trajati od 20. do 23. februara.

U delegaciji se još nalaze i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu, šef Ureda za komunikaciju Fahrettin Altun, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin i šef Ureda za odbrambenu industriju pri Uredu turskog predsjednika Ismail Demir.

Erdogan će nakon sastanaka u Demokratskoj Republici Kongo posjetiti Senegal i Gvineju Bisau.

Na planiranim sastancima u okviru posjete razgovaraće se o bilateralnim odnosima u svim oblastima, te će biti naglašene mogućnosti za unapređenje saradnje Turske i ovih afričkih država.

Erdogan će tokom posjete Dakaru, glavnom gradu Senegala, prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskog stadiona, kapaciteta 50.000 mjesta, koji je izgradila turska kompanija. Tokom posjete Erdogan će svečano otvoriti i novu zgradu Ambasade Turske u Dakaru.

Erdoganova posjeta Gvineji Bisao bit će prva zvanična posjeta Turske na nivou predsjednika ovoj afričkoj državi.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...