Erdogan: Vrlo smo zadovoljni što je FETO u Pakistanu proglašen terorističkom organizacijom

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Turska zadovoljna zbog činjenice što je FETO u Pakistanu proglašen terorističkom organizacijom, javlja anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas u Ankari sastao s pakistanskim premijerom Imranom Khanom, a nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

- -

“Vrlo smo zadovoljni zbog činjenice da je Vrhovni sud Pakistana FETO proglasio terorističkom organizacijom, a isto tako i zbog toga što su obrazovne ustanove povezane s FETO-om u ovoj zemlji predate u nadležnost fondaciji Maarif”, poručio je Erdogan.

Erdogan je naglasio kako Turska i Pakistan dvije bratske zemlje te kako ih vežu historijske veze.

“Tom bratsvu imali smo priliku svjedočiti i u najtežim momentima. Turska, kao što je to bila i ranije, uvijek će biti uz Pakistan”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako je tokom današnjeg sastanka s premijerom Khanom bilo govora o odnosima dvije zemlje, te dodao: “Podijelili smo našu zajedničku želju da se u Islamabadu održi sastanak Tursko-pakistanskog vijeća za stratešku saradnju na vikomo nivou.”

- -

Naglasio je također, kako je dogovoreno i održavanje trilateralong samita u Istanbulu.

“Razgovarali smo i o održavanju trilateralnog samita Afganistan-Pakistan-Turska, a najvjerovatnije on će biti održan u Istanbulu, nakon lokalnih izbora 31. marta”, otkrio je Erdogan.

Erdogan je istakao kako je jedna od glavnih tema današnjeg sastanka bila i oblast odbrambene industrije, odnosno planovi i koraci koji bi mogli biti napravljeni u narednom periodu.

“Bilo je riječi o avionima za obuku koje smo kupili od Pakistana, zatim radovi oko prodaje broda MILGEM i aktivnosti u vezi ATAK helikoptera. Razgovarali smo šta možemo učiniti na tom planu”, rekao je Erdogan.

Pakistanski premijer Khan istakao je kako su Pakistan i Turska zemlje koje će u budućnosti postati mnogo bliže jedna drugoj.

Prema njegovim riječima, njegova zemlja i Turska imaju vrlo bliske prijateljske odnose, a cilj je te odnose podignuti na još veći nivo.

“U svoju zemlju vratit ću se siguran u to da će Pakistan i Turska u budućnosti postati mnogo bliže jedna drugoj”, kazao je Khan.

Naglasio je kako je tokom sastanka s Erdoganom bilo govora o borbi protiv terorizma, ali i o stanju u Afganistanu.

“Afganistanski narod već skoro 30 godina pati. Međunarodna zajednica i svako drugi ko može pomoći u uspostavljanju mira treba da to uradi. Pakistan već ulaže značajne napore za dijalog s talibanima i s Amerikancima, no to je potrebno i od ostalih susjeda. Nadam se da će trilateralni samit Afganistan-Pakistan-Turska doprinijeti miru u Afganistanu”, rekao je Khan.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...