Estonska premijerka: Rusija me neće zastrašiti

Preporučujemo

Estonska premijerka Kaja Kallas u nedjelju je odbacila nalog koji je izdala Rusija za njeno hapšenje, rekavši da je to samo pokušaj da je zastraši usred spekulacija da bi mogla dobiti visoko mjesto u Evropskoj uniji.

Nekada pod vlašću Moskve, a sada članica i Evropske unije i NATO-a, Estonija je podržavala Kijev, a Kallas je bila jedna od najglasnijih kritičara Moskve od ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine.

- -

Ruska policija stavila je nju i nekoliko drugih baltičkih političara na listu potjernica 13. februara zbog uništavanja spomenika iz sovjetskog doba.

– Namjera je da me se zastraši i natjera da se suzdržim od odluka koje bih inače donijela – rekla je Kallas za Reuters u intervjuu na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

– Ali to su ruska pravila igre. To nije ništa iznenađujuće i ne plašimo se – kazala je Kallas.

Baltički političari rizikuju da budu uhapšeni samo ako pređu rusku granicu, inače njihovo proglašenje potragom nema stvarnih posljedica.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...