EU administracija započela razgovore o statusu OHR-a: Francuska želi ‘smanjenje ovlasti’, Brisel podržava, Amerikanci protiv

Preporučujemo

Administracija Evropske unije prije tridesetak dana započela je razgovore oko statusa Ureda visokog predstavnika za BiH, saznaje Istraga.ba.

“Na stolu stu tri opcije: smanjenje ovlasti OHR-a, izmještanje OHR-a i zatvaranje Ureda visokog predstavnika”, potvrđeno je za Istraga.ba iz više diplomatskih izvora.

- -

Prema istim izvorima, zvaničnici EU zadužili su Francusku da pripremi materijale koji bi, potom, bili dostavljeni svim članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC). Tokom prvih razgovora sam visoki predstavnik Christian Schmidt bio je izopćen iz cjelokupne priče. Tek nakon insistiranja Schmidt je uključen u ove razgovore.

“Nakon što su saznali za ovaj plan Amerikanci su se oštro usprotivili nakon čega su razgovori “usporeni”. Ali EU, a naročito Francuzi, ne žele odustati”, rekao je za Istraga.ba jedan od izvora bliskih OHR-u.

Priču o zatvaranju OHR-a inicirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je u aprilu, tokom posjete Parizu, o tome razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Tada je službeno objavljeno da su se Vučić i Macron dogovorili da će “u naredna dva mjeseca” potpisati ugovor o nabavci, odnosno isporuci francuskih borbenih aviona “Rafal”. Dan nakon Vučićeve posjete Parizu, u Francusku je otputovao i predsjednik RS Milorad Dodik.

Nakon sastanka Dodik je rekao da je “u Parizu razgovarao s ljudima iz različitih djelatnosti te da postoji interes za odnose s RS, a najviše u dijelu privrede i kulture”.

- -

“RS stabilna, posvećena miru i razvoju. RS nema namjeru za bilo kakvu destabilizaciju, koja bi vodila nasilju. S druge strane, ima namjeru da očuva svoje političke stavove i poziciju i od toga neće odustati. Ključno pitanje je bilo, šta mi vidimo u Evropskoj uniji?! Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba. Uvjeravao sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način”, naveo je Dodik za RTRS 11. aprila ove godine.

Upravo je na Vučićevim i Dodikovim sastancima sa francuskim zvaničnicima i privrednicima lobirano za zatvaranje OHR-a, što je kasnije rezultiralo i zvaničnim pokretanjem priče o statusu OHR-a na nivou Evropske unije.

Ovo nije prvi put da Francuzi pokreću priču o zatvaranju OHR-a. Podsjećamo, 2010. godine Wikilieks je objavio dokument prema kojem je Francuska u novembru 2009. godine zatražila zatvaranje OHR-a, čemu su se SAD oštro usprotivile.

Kako se navodi u tada objavljenom dokumentu, Francuska je željela vidjeti prijenos ovlaštenja na novi tim Evropske unije u novembru, kao i približavanje Evropi kako bi se potaknuli Bošnjaci da nastave s napretkom u potrebnim reformama.

“Sada je skoro identična situacija. S tim da i u Briselu postoje snage koje se zalažu za najmanje reduciranje ovlasti OHR-a”, navodi naš drugi diplomatski izvor.

Već dugo, prema informacijama Istrage, postoji “sukob” SAD-a i EU kada je u pitanju status OHR-a. Zbog različitih stavova o OHR-u pogoršani su i odnosi američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya i ambasadora EU u BiH Johanna Satlera.

Najnovije

U Bosni se danas očekuju lokalni pljuskovi, u Hercegovini sunčano

U Bosni se danas očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni...