EU kažnjava Kosovo: Zbog tablica s dnevnog reda skinuta odluka o viznoj liberalizaciji

Preporučujemo

Češka je u posljednjem trenutku saopćila zemljama članicama da je s dnevnog reda Odbora stalnih predstavnika (COREPER) skinuto usvajanje odluke o liberalizaciji viza za Kosovo, koja je na ovom sastanku morala biti donesena kao formalnost, bez pogovora.

Kako saznaje kosovska KOHA iz svojih izvora u EU, kao opravdanje za skidanje s dnevnog reda, te odgodu za naredni sastanak ovog tijela, navedena su politička dešavanja na sjeveru.

Čini se da je na ovu odluku utjecala prijetnja koju je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell dan ranije uputio Kosovu, nakon što je okrivio ovu državu zbog odbijanja prijedloga za rješenje krize oko automobilskih tablica. Borrell je rekao da će o ponašanju stranaka obavijestiti ministre zemalja članica, a to šalje negativan politički signal, posebice za Kosovo.

Ovo je prvi put da se u procesu donošenja odluke o liberalizaciji viza na bilo koji način odluke ili dnevni red odnose na dijalog i situaciju na sjeveru Kosova. EU je do sada uvijek inzistirala da su proces dijaloga i liberalizacija viznog režima dva odvojena procesa.

Da su odnosi između Kosova i visokog predstavnika Borrella i njegovog posebnog izaslanika Lajčaka pogoršani, vidjelo se i nakon što je premijer Kosova Albin Kurti rekao da je Borrell odustao od prijedloga EU za sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Borrella za pristranost.

U diplomatskim krugovima u Briselu ne znaju ko se i na koji način zalaže da se s dnevnog reda skine formalno odobravanje odluke o liberalizaciji viza za Kosovo.

“Zbog političkih dešavanaj na sjeveru Kosova, imati ovu tačku na stastanku članica ne čini se idealnim. Stoga smo odlučili ovu točku odgoditi za nadolazeću sedmicu”, poruka je koju je češko predsjedništvo EU poslalo zemljama članicama.

Prema tekstu odluke, s kojom su se zemlje članice složile na sastanku savjetnika za vize u utorak, 22. novembra, liberalizacija viza za Kosovo stupila bi na snagu zajedno s početkom rada sustava ETIAS, najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...