EU ministri sutra o Zapadnom Balkanu

preporučujemo

Šefovi diplomatija EU sutra će u Luksemburgu razgovarati o odnosima sa Zapadnim Balkanom, u svjetlu susreta visokog predstavnika EU Josepa Borrella s vođama iz regiona u UN, …
… a razmotrit će i prilike na sjeveru Kosova, navodi se u pripremnom dokumentu zasjedanja.

Prema izvorima Vijeća ministara EU u Briselu, Borrell bi trebalo da sažeto izvijesti ministre vanjskih poslova EU o stanju na Zapadnom Balkanu i porukama koje je dobio od lidera tog regiona, uključujući i nedavni samit EU-Zapadni Balkan u Sloveniji.

Borrell je u New Yorku dobio potvrdu od američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za stav EU da se svi sporovi moraju rješavati kroz dijalog Beograd-Priština, kao i da SAD podržavaju proširivanje EU na Zapadni Balkan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je poslije samita na Brdu kod Kranja izjavio da bi o odnosima Unije sa Zapadnim Balkanom mogli eventualno da se “dotaknu” i šefovi država ili vlada EU na zasjedanju 21. i 22. oktobra u Briselu.

Samit na Brdu kod Kranja se završio bez jasne poruke EU o izgledima partnera na Zapadnom Balkanu da se u neko dogledno vrijeme pridruže Uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poslije samita predočila da ne misli da je svrsishodno utvrđivanje nekih datuma za članstvo za partnere sa Zapadnog Balkana, već da to treba da uslijedi “kad budu ispunjeni uslovi”.

Pročitajte:  Glasnogovornik EU o situaciji u BiH: Sankcije su na stolu

Najnovije

Bugajski o ubrzanom naoružavanju Srbije: Nabavlja se oružje iz Rusije i moglo bi se koristiti u slučaju rata u BiH

Janusz Bugajski kaže da manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju...