EU: Osuđujemo umiješanost Bjelorusije u agresiju, Putin da odmah povuče sve snage iz Ukrajine

Preporučujemo

Evropska unija najoštrije osuđuje ničim izazvanu invaziju oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu. Također osuđujemo umiješanost Bjelorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i pozivamo je da se pridržava svojih međunarodnih obaveza. Tražimo od predsjednika Putina da odmah prekine ruske vojne operacije i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine, saopćeno je iz Evropske unije.

– Rusija snosi punu odgovornost za ovaj čin agresije i sva razaranja i gubitke života koje će izazvati. Za svoje postupke će odgovarati. Ruski vojni napad na Ukrajinu – nezavisnu i suverenu državu – flagrantno je kršenje međunarodnog prava i ključnih principa na kojima je izgrađen međunarodni poredak zasnovan na pravilima. EU zajedno sa transatlantskim i istomišljeničkim partnerima ujedinjeni su u naporima bez presedana u postizanju diplomatskih rješenja sigurnosne krize koju je izazvala Rusija. Rusija nije uzvratila ovim naporima i umjesto toga jednostrano se odlučila za ozbiljnu i unaprijed smišljenu eskalaciju. EU je od samog početka početka i na najvišem političkom nivou jasno je stavila do znanja da će svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posljedice i teške troškove.

- -

Odgovor EU će stoga uključivati ​​i sektorske i pojedinačne restriktivne mjere koje su u potpunosti koordinirane s našim transatlantskim i drugim partnerima. Rusija ne treba sumnjati da će EU ostati odlučno ujedinjena dok poduzimaju sljedeće korake u bliskoj koordinaciji sa partnerima. EU poziva međunarodnu zajednicu da zahtijeva od Rusije hitan završetak ove agresije, što ugrožava međunarodni mir i sigurnost na globalnoj razini.

Pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i da omogući siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebno. Također pozivamo Rusiju da osigura sigurnost Specijalne promatračke misije OEBS-a. EU ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i predanost ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica. EU potvrđuje svoju posvećenost jačanju političkog pridruživanja i ekonomske integracije Ukrajine sa Europskom unijom. Stojimo uz narod Ukrajine i njene demokratski izabrane institucije i predstavnike. EU također ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije i Republike Moldavije – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Najnovije

Predložen pritvor za dvojicu navijača Sarajeva zbog napada na policajce

Tužilaštva KS predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim osobama za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova...