- Advertisement -

EU parlamentarci pozvali na sankcije Dodiku i “zamrzavanje pomoći RS”

Preporučujemo

Grupa zastupnika u Europskom parlamentu danas je oštro osudila djelovanje Milorada Dodika koje su ocijenili opasnim, pozivajući na promjenu “umirujuće strategije” Europske unije prema Dodiku i eventualno uvođenje sankcija.

U zajedničkom saopštenju koje potpisuje osam EU parlamentaraca ističe se kako “nagrađivanje secesionističke politike šalje krajnje loš signal bh. političarima, građanima i cijeloj regiji”.

Potpisnici pozivaju Vijeće Europske unije i zemlje članice da slijede primjer sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za smirivanje trenutnih napetosti u zemlji.

-Mi, zastupnici u Europskom parlamentu, odlučno osuđujemo trenutno opasno djelovanje i podjele člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju

Dalje se ističe kako bi provedba svih projekata i pomoći za i u Republici Srpskoj koje financira EU, uključujući makrofinancijsku pomoć i financiranje kroz IPA III fond, trebala bi biti podvrgnuta temeljitom i hitnom razmatranju, s ciljem da se odmah zamrznu direktna i indirektna financiranja koja bi bila od koristi vlastima ovog entiteta.

Zastupnici također pozivaju EU da osigura održavanje slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022., te izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadzor provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, “odlučno braneći njega i njegov autoritet od javnih napada Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera”.

-Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i vjerodostojniji pristup, utemeljen na demokraciji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pristupnih pregovora, ističu zastupnici.

Zajedničku izjavu potpisuju predstavnici četiri političke grupe u Europskom parlamentu: Tineke Strik (Greens), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Greens), Dietmar Koestner (S&D), Klemen Grošelj (Renew), i Romeo Franz (Greens).

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...