EU pokrenula pisani postupak, sankcije protiv Rusije stupaju na snagu popodne

Preporučujemo

Veleposlanici država članica EU-a odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i pokrenuli pisani postupak s rokom do 15 sati s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Odluke sa zakonskom snagom u EU-u može donijeti samo Vijeće u bilo kojem formatu ili pisanim postupkom. Kako u srijedu nema nijednog formalnog ministarskog sastanka, pokrenut je pisani postupak s rokom do 15 sati.

- -

Pisani postupak podrazumijeva slanje vladama svih država članica pitanja slažu se s nekom određenom odlukom na koji trebaju odgovoriti do određenog roka.

Eventualni izostanak odgovora neke država članice do zadanog roka tumači se kao potvrdni odgovor.

Sankcije stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU-a u srijedu kasnije popodne. Sankcije su odgovor je EU-a na rusko priznanje ukrajinskih odmetnutih teritorija Donjeck i Lugansk, čiju su samostalnost proglasili ruski separatisti.

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

- -

Također se zabranuje trgovina između dvije otcijepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na financijskim tržištima EU-a.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...