- Advertisement -

EU probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima

Preporučujemo

– Brisel probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima – ovako njemački medij Die Welt opisuje odnos Evropske unije prema problemima u Bosni i Hercegovini.

Njemački mediji ovih dana posvetili su dosta pažnje našoj zemlji, a tema kojom se najviše bavio Die Welt je podrška Mađarske Republici Srpskoj, odnosno Viktora Orbana Miloradu Dodiku.

– U tekstu se navodi da Mađarska kao članica EU i NATO-a podržava težnje za otcjepljenjem bosanskih Srba. Autorica ovog teksta podsjeća da će Orban blokirati svaki pokušaj EU da se sankcioniše Dodik i da je Mađarska stavila na raspolaganje 100 miliona eura pomoći RS. Postavlja se i pitanje uloge evropskog povjerenika za proširenje, rođenog Mađara i lojalnog Orbanovog sljedbenika, a njegova uloga ga obavezuje da zastupa zajedniče interese EU, a ne svoje države – naveo je za N1 Mehmed Smajić, novinar RTV Deutsche Welle.

Govoreći o rješavanju problema na Balkanu novcem, Smajić podsjeća da je EU od 2014. godine do 2020. godine dobila sedam stotina miliona eura za reforme koje su bez konkretnih napredaka.

U Stuttgartu je za sutra najavljen i novi skup bh. građana kao podrška jedinstvenoj BiH.

– Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama – navodi se u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14 sati na Marienplatzu.

Pročitajte:  EU: Kreće embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...