- Advertisement -

EU produžila sankcije sirijskom režimu

Preporučujemo

Evropska unija produžila je sankcije uvedene sirijskom režimu do juna 2019, saopćeno je danas.

U saopćenju EU-a navodi se da je s obzirom na “nastavak represije prema civilima, EU odlučio da zadrži restriktivne mjere protiv sirijskog režima i njegovih pristalica, u skladu sa strategijom EU-a prema Siriji”.

Navodi se kako je Evropsko vijeće ažuriralo informacije na listi osoba prema kojima se provode sankcije tako što su dvije preminule osobe uklonjene s liste.

“Ažurirana lista sada sadrži imena 259 osoba i 67 entiteta prema kojima se provode sankcije zabrane putovanja i zamrzavanja imovine. Osobe koje su nedavno dodane na listu imale su ulogu kad je riječ o upotrebi hemijskog oružja, kao što je bio slučaj sa četiri osobe dodane na listu sankcionisanih 19. marta 2018”, navodi se u saopćenju.

Sankcije EU-a uključuju “embargo na naftu, restrikcije vezane za određene investicije, zamrzavanje imovine sirijske centralne banke koja se nalazi u EU-u, izvozne sankcije za opremu i tehnologije koje mogu biti korištene u okviru unutrašnje represije kao i na opremu i tehnologije za nadziranje ili presretanje internet ili telefonske komunikacije”, piše AA.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...