EU razmatra da odmrzne milijarde eura za Mađarsku kako bi osigurala podršku za pomoć Ukrajini

Preporučujemo

EU razmatra otključavanje milijardi eura za Mađarsku koji su zamrznuti zbog zabrinutosti za vladavinu zakona dok nastoji da dobije odobrenje Budimpešte za pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu Kijeva, izjavili su visoki zvaničnici EU za Reuters.

Mađarska njeguje bliže veze s Rusijom nego druge zemlje EU, i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebala biti donesena u decembru o tome da li da otvori pristupne pregovore s Kijevom, za koju bi bila potrebna jednoglasna podrška 27 članica Unije.

Kako navodi Reuters, također se radi o nastojanju Izvršne komisije EU da države članice daju više doprinosa u zajednički budžet bloka, kako bi pomogle u finansiranju veće pomoći Ukrajini. Ta odluka se također očekuje kasnije ove godine i zahtijeva jednoglasnost.

Visoki zvaničnik EU rekao je Reutersu da blok očekuje da će, kako bi utjecao na glasanje Mađarske, razmotriti status više milijardi eura vrijednih sredstava EU koji su sada zamrznuti zbog zabrinutosti da je premijer Viktor Orban ograničio nezavisnost sudova.

“Ne mogu zamisliti da bi Mađarska pristala bez rješenja za blokirana sredstva“, rekao je zvaničnik.

Drugi zvaničnik EU potvrdio je da postoji veza između davanja sredstava Mađarskoj i planova EU koji zahtijevaju jednoglasnost, uključujući razgovore o proširenju i budžetu.

Međutim, izvori su naglasili da dogovor nije bio unaprijed zaključen i da mnogo toga zavisi i od Orbana, koji je suočen sa ekonomskom stagnacijom i sve većim budžetskim deficitom kod kuće.

“Mađarskoj je hitno potreban novac, što je poticaj za reformu. Komisiji treba da Mađarska ukine veto na brojna pitanja zauzvrat“, rekao je diplomata EU.

Veliki ulozi
Zvaničnici EU rekli su Reutersu da su zakoni koje je Mađarska usvojila ovog ljeta radi povećanja nezavisnosti pravosuđa približili sporazum o odmrzavanju dijela od oko 22 milijarde eura pomoći za ekonomski razvoj. Prošle sedmice Komisija je pisala Budimpešti tražeći više detalja o implementaciji.

Govoreći u utorak u Budimpešti, mađarski ministar za pitanja EU rekao je da očekuje dogovor s EU o zamrznutim fondovima “do kraja godine”.

U nastojanju da postigne sporazum sa Mađarskom, EU se suočava sa tenzijama između dva svoja glavna cilja, i to odbrane demokratskih standarda u svojim zemljama članicama i podrške Ukrajini dok Kijev nastoji da odbije rusku invaziju.

Za Ukrajinu, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje EU samo nekoliko dana nakon ruske invazije u februaru prošle godine, podrška Zapada je egzistencijalna, a članstvo u EU jedan je od najvažnijih nacionalnih ciljeva.

Prije glasanja lidera EU u decembru, Komisija će u narednim sedmicama predstaviti procjenu napretka Ukrajine u ispunjavanju uslova za početak pregovora.

Orban je rekao da bi trebalo odgovoriti na “veoma teška pitanja” prije nego što EU započne pregovore o članstvu s Ukrajinom, proces koji će trajati godinama prije nego što se Kijev pridruži, ako uopće počne. Govoreći u mađarskom parlamentu prošle sedmice, povukao je granicu između podrške Ukrajini i otključavanja fondova EU.

“Brisel… očekuje da pristanemo na amandman na budžet Evropske unije koji zahtijeva jednoglasnost. Traže od nas… da damo još više novca Ukrajini“, rekao je on.

“Brisel bi nam trebao dati novac koji duguje Mađarima, a stanje javnih finansija će već izgledati svjetlije… Suma koja nam se duguje bi – i uvjeren sam da će – izgladiti saldo budžeta”, dodao je.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...