EU stavila tačku na spekulacije: Ne postoji nikakav “non paper” za Balkan

preporučujemo

Nikakav “non paper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Evropskog vijeća, niti se o njemu razgovaralo na bilo kom radnom tijelu Vijeća, navodi se u nepotpisanom odgovoru na poslaničko pitanje.

Time je, tek posljednjih dana septembra, EU stavila tačku na špekulacije o “non paperu” koji je liderima država EU proljetos navodno proslijedio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula Klemen Grošelj, poslanik političke grupacije “Obnovimo Evropu” i član više radnih tijela Evropskog parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posljedice na politiku Evropske unije u odnosu na cijeli region,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor “da takav papir ne postoji”.

VIše puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenački non paper” o prekrajanu granica nikada nisu vidjeli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su špekulacije iznova podgrijavane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost.

U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...