EU sutra skida BiH sa liste COVID-19 “sigurnih zemalja”?

preporučujemo

Evropska unija (EU) će najvjerovatnije i Bosni i Hercegovini ukinuti status COVID-19 “sigurne države”.

 

Sutra će ambasadori država članica EU glasati za novi prijedlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija, a na toj listi osim BiH, neće biti ni Moldavije, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

 

Bosna i Hercegovina je posljednja država regije kojoj se ukida status “sigurne zemlje” zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se izglasa prijedlog Slovenije, to znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

 

COVID-19 “sigurne države” su one koje u posljednjih 14 dana bilježe maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

 

Ranije u toku mjeseca EU je ukinula status “sigurne zemlje” svim ostalim državama regiona.

 

EU na svake dvije sedmice ažurira listu koje države se mogu smatrati sigurnim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

 

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

 

 

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...