EU zadovoljna primirjem koje je pod okriljem UN-a postignuto u Tripoliju

Preporučujemo

Europska unija (EU) je izrazila zadovoljstvo primirjem koje je pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) postignuto u glavnom libijskom gradu Tripoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Kabineta Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini navodi se da je pomenuto primirje vrlo važno za stabilnost čitavog regiona.

“Primirje koje je postignuto pod okriljem Ujedinjenih nacija predstavlja važan korak za smanjenje napetosti u regionu. Izražavamo zadovoljstvo postignutim primirjem”, navodi se u saopćenju.

Apeluje se na sve strane da poštuju sporazum i da ga provode, dodajući da EU snažno podržava pregovore koji se pod okriljem UN-a vode u Libiji u cilju rješenja političke krize.

Pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) suprotstavljene oružane formacije postigle su danas dogovor o primirju u glavnom libijskom gradu Tripoliju nakon višednevnih sukoba.

Mirovna misija UN-a za Libiju čestitala je rivalskim grupama koje su prihvatile da okončaju sukobe i rješenje krize traže dijalogom.

Strane su pristale na okončanje neprijateljstava, obustavu sukoba te poštivati nacionalne i međunarodne zakonske norme o zaštiti ljudi i imovine.

Tripoli je od 27. augusta poprište oružanih sukoba između rivalskih brigada pod okriljem Vlade nacionalnog jedinstva Libije. U sukobima je poginulo više od 50 osoba, a Vlada nacionalnog jedinsta u nedjelju je proglasila i vanredno stanje u glavnom gradu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...