EU zadovoljna primirjem koje je pod okriljem UN-a postignuto u Tripoliju

Preporučujemo

Europska unija (EU) je izrazila zadovoljstvo primirjem koje je pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) postignuto u glavnom libijskom gradu Tripoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Kabineta Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini navodi se da je pomenuto primirje vrlo važno za stabilnost čitavog regiona.

- -

“Primirje koje je postignuto pod okriljem Ujedinjenih nacija predstavlja važan korak za smanjenje napetosti u regionu. Izražavamo zadovoljstvo postignutim primirjem”, navodi se u saopćenju.

Apeluje se na sve strane da poštuju sporazum i da ga provode, dodajući da EU snažno podržava pregovore koji se pod okriljem UN-a vode u Libiji u cilju rješenja političke krize.

Pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) suprotstavljene oružane formacije postigle su danas dogovor o primirju u glavnom libijskom gradu Tripoliju nakon višednevnih sukoba.

Mirovna misija UN-a za Libiju čestitala je rivalskim grupama koje su prihvatile da okončaju sukobe i rješenje krize traže dijalogom.

- -

Strane su pristale na okončanje neprijateljstava, obustavu sukoba te poštivati nacionalne i međunarodne zakonske norme o zaštiti ljudi i imovine.

Tripoli je od 27. augusta poprište oružanih sukoba između rivalskih brigada pod okriljem Vlade nacionalnog jedinstva Libije. U sukobima je poginulo više od 50 osoba, a Vlada nacionalnog jedinsta u nedjelju je proglasila i vanredno stanje u glavnom gradu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...