EU zaprijetila Kosovu i Srbiji zbog eskalacija tenzija: Ovo se ne smije ponoviti, djelovat ćemo

Preporučujemo

Evropska unija je najoštrije osudila nasilne akte protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija na sjeveru Kosova. U saopštenju je pozvala da se situacija smiri i da se poduzmu hitne mjere te u suprotnom će djelovati sama EU.

“Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO-a KFOR i misije Evropske unije EULEX u ispunjavanju njihovih mandata”, navodi se.

Evropska unija je pozvala i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.

“Hitno treba vratiti mir. Evropska unija je spremna da provede odlučne mjere. Neuspjeh deeskalacije tenzija dovest će do negativnih posljedica”, poručili su.

U saopštenju se navodi da EU očekuje da Kosovo postupi na način koji će izbjeći eskalacije i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Gradonačelnici treba da privremeno obavljaju svoje dužnosti u prostorijama koje nisu opštinske zgrade.

“Prijevremene izbore treba raspisati što prije u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima. Izražavamo zabrinutost zbog statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije”, navedeno je.

Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za implementaciju Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa.

“Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova”, stoji u saopštenju.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...