EU želi da ojača zaštitu vanjskih granica

preporučujemo

Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije želi da ojača obalsku stražu Evropske unije i Evropski ured za azil kako bi se poboljšalo nadgledanje vanjskih granica i ubrzala deportacija nelegalnih migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Juncker je u srijedu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu rekao da “vanjske granice moraju biti efikasnije zaštićene“.

Dodao je da Evropska komisija predlaže da stalni korpus za graničnu i obalsku stražarsku službu broji 10.000 ljudi, uključujući i stražare i eksperte za migracije.

Snage bi u potpunosti bile operativne 2020. godine, a prema Junckerovim riječima za to bi Evropska unija trebala da izdvoji oko 2,2 milijarde eura.

Ostaje da zemlje članice EU odobre prijedlog. Mnoge nacije su izrazile zabrinutost zbog činjenice da bi njihove granice kontrolisali službenici iz drugih zemalja, čak iako je riječ o evropskim partnerima.

Najnovije

Čedomir Jovanović na udaru ratnog zločinca Šešelja zbog odbrane BiH: Kao veliki izdajnik srpskog naroda priziva NATO intervenciju

Ratni zločinac i predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj žestoko je kritokovao izjavu savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka...