Europa, Rusija i Kina dogovaraju novi sporazum o Iranu

Preporučujemo

Diplomate iz Europe, Kine i Rusije razmotrit će novi dogovor kojim bi se Iranu ponudila finansijska pomoć u zamjenu za zaustavljanje njegovog razvoja balističkih raketa i upletanja u regiji, u nadi da će spasiti nuklearni sporazum iz 2015., pišu u nedjelju njemačke novine.

Dužnosnici će se sastati u Beču iiduće sedmice, pod vodstvom visoke diplomatkinje Europske unije Helge Schmid, kako bi razmotrili daljnje korake nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa 8. maja o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, navodi Welt am Sonntag pozivajući se na visoke izvore iz EU-a.

- -

Na sastanku će sudjelovati Njemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina, ali Sjedinjene Države neće.

Za sada nije jasno hoće li sastanku prisustvovati Iran, koji se u prošlosti opirao zaustavljanju svog programa za razvoj balističkih raketa.

Prema sporazumu iz 2015., Iran je zaustavio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija. Jedan od glavnih prigovora Trumpove administracije je to što sporazum ne pokriva iranski raketni program ili njegovu podršku naoružanim skupinama na Bliskom istoku koje Zapad smatra teroristima, piše index.hr.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...