- Advertisement -

Europarlamentarka pisala Charlesu Michelu uoči posjete BiH: Ne trošite vrijeme na razgovor sa Dodikom, slušajte građane

Preporučujemo

Delara Burkhardt, potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Michel bi, kako je ranije najavljeno, danas trebao doći u službenu posjetu našoj zemlji, a Burkhardt mu je savjetovala da vrijeme ne troši razgovarajući sa etno-nacionalistima, već da čuje ono što imaju reći građani naše zemlje.

Burkhardt kaže kako Michel želi reanimirati propale pregovore oko izborne reforme, a njegovu posjetu karakteriše kao snažan znak europske solidarnosti.

Ipak, prema njenim riječima, pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH trebali bi se nastaviti nakon održavanja Općih izbora u oktobru, što znači da bi se ovi izbori definitivno trebali provesti po postojećem Izbornom zakonu.

Michel bi, propale pregovore, trebao “reanimirati” kroz zajedničku izjavu učesnika tih pregovora.

– Međutim, Milorad Dodik već sada je najavio blokadu tih razgovora najavom da neće podržati navedenu zajedničku izjavu. Njegov stav je dokaz da nije zainteresovan u uspješnu reformu Izbornog zakona. Na taj način se lično označio kao krivcem za neuspjeh. Njegovo ponašanje još jednom dokazuje da je razgovor sa etno-nacionalistima gubljenje vremena, rekla je Burkhardt.

Podsjetila je na preporuke Vijeće građana BiH, koji su dali 17 jasnih prijedloga sa ciljem poboljšanja situacije u zemlji.

– U martu 2022., 57 građana je učestvovalo u radu Vijeća građana BiH koje je predložilo 17 jasnih preporuka kako poboljšati situaciju u zemlji. Izrazili su jasno protivljenje diskriminaciji u Izbornom zakonu te zatražili da svaki građanin ima pravo da glasa I da se kandiduje za bilo koju funkciju bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kazala je ona.

U zaključku svog pisma, ona je također podsjetila i na izjave predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

– Predsjednica Europske komisije Von der Leyen sada mora održati svoju riječ kada u završnom govoru na Konferenciji budućnosti Europe rekla da želi još više uključiti vijeća građana na nivou EU. Sedamnaest preporuka Vijeća Građana BiH dobra su polazna tačka da se dokaže da se zahtjevi građana shvataju ozbiljno i da zaslužuju pažnju cijele Europe, zaključila je Burkhardt.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...