Europska komisija uvodi porez i na pošiljke izvan EU, naručene putem interneta

Preporučujemo

Europska komisija s početkom sljedeće godine uvodi porez na dodanu vrijednost za pošiljke izvan Europske unije naručene putem interneta, vrijednosti do 22 eura, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja, piše index.hr.

Najviše takvih pošiljki stiže iz Kine i SAD-a. Dio je to većeg paketa mjera za poboljšanje sistema PDV-a i njegove naplate.

- -

Zemlje članice EU-a prema procjenama koje je iznijela Europska komisija godišnje gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrijednosti, a do 2020. godine ta bi se brojka popela na sedam milijardi eura.

Analiza stvarnih kupnji putem interneta pokazala je da čak 65 posto pošiljki iz ”trećih zemalja”, odnosno nečlanica EU-a, nije bilo oporezovano. Također, procjenjuje se da oko 25 milijardi eura trgovine sa zemljama izvan EU-a nije obuhvaćeno porezom na dodanu vrijednost.

Europska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu eura PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrijednosti.

Naime, primijećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrijednosti, do 22 eura, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Europska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija.

- -

Uvest će se i pravilo prema kojem će velike platforme za online kupnju biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni izvan Europske unije.

To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se nerijetko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Europske unije.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...