Eurovizija više nije muzičko takmičenje: Bosna i Hercegovina dijeli političke poene

Preporučujemo

Da li glasanje na Euroviziji ima ikakve više veze sa muzikom? Čut ćete dosta ljudi kako se žale da neki učesnici, poput onih na Skandinaviji ili na Balkanu, glasaju samo jedni za druge te da poeni nemaju veze sa kvalitetom samog takmičenja.

Anketa britanskog A YouGov portala pokazala je da Britanci posebno smatraju kako je ovo takmičenje postalo striktno političko, dok i sam domaćin ovog takmičenja iz 2008. godine Terry Wogan smatra kako ovo više, jednostavno, nije muzičko takmičenje.

- -

Kako se glasa? Svaka zemlja dijeli bodove između profesionalnog žirija i javnog mišljenja – glasača. Zatim, dodjeljuju se bodovi tako što se sastavlja lista najboljih deset pjesama – onih vrijednih 12, 10, osam, sedam i ostalih poena.

Primjer političkog glasanja? Ovaj portal kao prvi navodi Kipar i Grčku. U posljednjih deset godina, Grčka je Kipru prosječno dala 11,3 poena od mogućih 12. Zauzvrat, Kipar je dao drugoj zemlji prosječno 10,4 boda za sve te godine.

Ipak, glavni primjeri ovakvog načina glasanja ili tzv. blokiranja glasova su: Balkan – sa zemljama bivše Jugoslavije, uz Rumuniju i Bugarsku, Skandidavija i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza.

- -

Od mogućih primjera, ovaj portal kao jednu od glavnih primjera političkog glasanja, navodi našu zemlju. Na početku ovog takmičenja, kako se navodi, BiH je bila zaključana u rat između Srba, Hrvata i muslimana kao etničkih grupa.

Danas, te iste podjele su vidljive i u glasačkim podacima. Turska i Hrvatska su na prvom i drugom mjestu glasanja, a Srbija na četvrtom – različite etničke grupe i dalje glasaju za različite zemlje.

U međuvremenu, masovni glasovi u Njemačkoj koji idu često Turskoj, govore i o masivnosti turske populacije u toj zemlji.

Postoje i druga objašnjenja za ovakvo glasanje. Kako ovaj portal navodi, pobjednica ovog takmičenja za 2007. godinu Marija Šerifović, već je proizvodila muziku pet godina ranije. Nastupala je na festivalima u balkanskim zemljama, što je značilo i da je već tu bila popularna pa je zato i pobijedila.

Sličan slučaj je bio i u Velikoj Britaniji – dvije godine zaredom, pjevaču Jewardu su dali maximalne poene jer im je ranije bio poznat od takmičenja na X Factoru, kako navodi ovaj portal koji donose i druge probleme ovog takmičenja koji nemaju veze samo sa politikom.

Bila istina ili ne, činjenica je da naša zemlje ni ove godine ne učestvuje na Euroviziji te neće imati priliku dobiti čak ni političke poene.

(I.S.)

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...