Evans: Razgovarano o viznim olakšicama između BiH i V. Britanije

Preporučujemo

Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji, koju predvodi predsjedavajući delegacije Nigel Evans, danas je imala prvi radni susret sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pri Interparlamentarnoj uniji.

Kako je navedeno na pres-konferenciji nakon susreta sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), razgovarano je o unapređenju saradnje, ali i o viznom režimu s obzirom da Velika Britanija nije dio šengenskog prostora.

- -

Kako je kazao predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić, bit će nastojanja da se ubrza proces dobijanja britanske vize.

Evans je kazao da je razgovarano o olakšavanju viznog režima i da će o tome pričati sa ambasadorom Edward Fergiosnom. On je naveo da je BiH pravi magnet za turiste.

“Jučer smo obilazili Sarajevo i vidjeli smo dosta toga, uključijući ono sa čime se zemlja suočavala od 1992. do 1995.”, naveo je Evans.

Naveo je da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu i da će prvi put moći da samostalno potpisuje trgovinske ugovore sa zemljama iz svijeta.

- -

“Jedna od zemalja koja je od interesa je i BiH. Pričali smo o povećanju usluga iz turizma, metalne industrije, poljoprivrede. S obzirom da ćemo ići u Banjaluku i  Mostar siguran sam da ćemo pronaći još mnogo ideja gdje BiH i Velika Britanija mogu sarađivati”, naveo je Evans.

On je kazao da će se tokom petodnevne posjete BIH susresti sa mnogim bh. zvaničnicima, piše N1.

“Mi smo bili i prije zainteresovani za saradnju, pogotovo sada, planiramo da pravimo trgovinske sporazume sa svim zemljama”, naveo je Evans te potvrdio da će u julu biti sastanak vlada dvije zemlje.

Tokom boravka u BiH predviđeni su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, kao i drugim zvaničnicima na svim nivoima vlasti u BiH, a planirane su i posjete Mostaru i Banjoj Luci.

Kako je najavljeno, teme razgovora su razvoj demokratije u BiH, sigurnosna situacija u zemlji, trgovina između BiH i Velike Britanije, uloga civilnog društva i medija i druge značajne teme, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...