Evropa šalje prvog astronauta sa invaliditetom u svemir

Preporučujemo

Evropska svemirska agencija imenovala je u srijedu prvog ikad “parastronauta” u velikom koraku ka omogućavanju osobama s fizičkim invaliditetom da rade i žive u svemiru.

Agencija od 22 zemlje saopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla u sklopu nove generacije od 17 regruta odabranih za obuku astronauta.

On će učestvovati u studiji izvodljivosti koja je osmišljena da omogući ESA-i da procijeni uslove potrebne za osobe sa invaliditetom da učestvuju u budućim misijama.

“Bilo je to prilično burno iskustvo, s obzirom na to da kao amputirani nikada nisam pomislio da je biti astronaut mogućnost, tako da je uzbuđenje veliko”, rekao je McFall u intervjuu objavljenom na ESA-inoj web stranici.

On će se pridružiti timu pet novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009. godine.

ESA je prošle godine objavila nova mjesta za ljude koji su u potpunosti sposobni da prođu uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove koji su samo spriječeni da postanu astronauti zbog ograničenja fizičkih invaliditeta.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...