Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, skup, koji je počeo ispred Vlade Srbije gdje su organizatori u svojim govorima izrazili “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju”, završen je u Savamali, dijelu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Učesnici su uzvikivali “Nećemo migrante”, “Srbija Srbima”, “Migrantima ograda, građanima sloboda”, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su “Nema podela Kosova. Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo svetinje”, navodi RSE.

Uprkos tome što je skup obezbjeđivala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbjeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da “ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo”. Oni su najavili da će nastaviti sa “narodnim patrolama” i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migrante.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo “Terrorists not welcome” (Teroristi nisu dobrodošli) i “You will not replace us” (Nećete nas zamijeniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obilježja i bedževe sa likom Ratka Mladića, koji je prvostepenom presudom Međunarodnog suda u Hagu osuđen na doživotni zatvor.

Protesti istim povodom održani su ranije u Požarevcu (1. marta) i Subotici (29. februar).

(Faktor)