Evropska komisija je napravila prvi korak ka stvaranju specijalnog tribunala za ratne zločine u Rusiji

Preporučujemo

Nakon sastanka predstavnika Evropske komisije sa ukrajinskm predsjednikom Volodimirom Zelenskim predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila medijima i poručila da Rusija mora odgovarati za zločine na sudu.

Tužioci EU i Ukrajine već prikupljaju dokaze o ratnim zločinima, rekla je ona. Osim toga, Međunarodni krivični sud (ICC) vodi istragu. Von der Leyen, brojni evropski lideri i Evropski parlament ranije su pozvali na stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju.

“Najavljujem da će kao prvi korak biti uspostavljen međunarodni centar u Haagu za procesuiranje Rusije za zločin agresije na Ukrajinu. Ovaj centar će koordinirati prikupljanje dokaza. On će biti uključen u zajednički istražni tim, koji podržava agencija Eurojust”, rekla je von der Leyen.

Von der Leyen je 30. novembra najavila pripreme za stvaranje tribunala pod okriljem UN-a, koji bi istraživao ratne zločine koje je Rusija počinila protiv Ukrajine. Poseban sud je potreban da bi visoke dužnosnike mogao smatrati odgovornim za samo izbijanje rata, a ne samo za konkretne zločine počinjene u toku sukoba.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...