Evropska komisija obećala milijardu eura za obnovu u Turske

Preporučujemo

Evropska komisija obećala je danas milijardu eura za obnovu područja pogođenih razornim zemljotresima u februaru na jugu Turske.

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula Von der Leyen je u obraćanju na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije u Briselu pozvala na pružanje podrške zemljotresom pogođenim područjima u Turskoj i Siriji.

“Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će samo Evropska komisija podržati Tursku sa milijardu eura za obnovu nakon zemljotresa”, objavila je Von der Leyen.

Kako je kazala, kuće, škole i bolnice moraju biti obnovljene prema najvišim standardima seizmičke sigurnosti, a druga kritična infrastruktura mora biti popravljena.

Von der Leyen je također naglasila da EU ne želi samo pomoći žrtvama zemljotersa da “prežive, već i da ponovo izgrade svoje živote”.

Najavila je dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i rani oporavak u Siriji.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turske povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 4.500 ljudi, a više od 8.700 je povrijeđeno.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...