Evropska komisija predviđa jači ekonomski rast BiH, ali nedovoljan za priključenje zemljama EU

Preporučujemo

Bosnu i Hercegovinu u narednim godinama očekuje jačanje ekonomskog rasta na relativno solidnim osnovama, navodi se u najnovijem izvještaju Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja.

Predviđanja rasta su najvećim dijelom vjerovatna i nisu daleko od prognoza Komisije, tamo gdje su one postojale, konstatuje se u izveštaju.

- -

U njemu se analiziraju ekonomski programi zemalja Zapadnog Balkana i Turske, a služi kao potpora za izradu ekonomske politike EU i Evropskog parlamenta prema regionu.

Prema projekcijama programa ekonomskih reformi za 2018.godinu, ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana bi trebalo da ojača, a u Turskoj da ostane visok, navodi se u izvještaju.

Na osnovu predviđanja, prosječni godišnji rast BDP na Zapadnom Balkanu će se povećati na 3,8 posto u periodu 2018-2020. godina sa rekordnih 2,5 posto 2015-2017, Zapadni Balkan je, u 2017. godini zabilježio ekonomski pad, zbog, kako se navodi, povremenih šokova izazvanih vremenskim neprilikama u Srbiji, najvećoj ekonomiji u regionu, i produžene političke krize u Makedoniji.

U Makedoniji i Srbiji predviđa se solidan oporavak, a u Srbiji se očekuje da će ubrzanje privatne potrošnje biti najveće među zemljama na putu ka EU.

- -

U Crnoj Gori se očekuje umjeren ekonomski rast zbog toga što su najveći infrastrukturni radovi pri kraju.

Kada su u pitanju Albanija i Kosova, projekcije su identične kao i za BiH.

Ipak, kako se dodaje, uprkos cikličnim usponima, ekonomski rast na Zapadnom Balkanu je i dalje nedovoljan da bi uhvatio brz korak usklađivanja sa nivoom prihoda u EU.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...