Evropska unija bi mogla zabraniti uvoz uglja iz Rusije kao dio novih sankcija

Preporučujemo

Na sastanku ambasadora EU koji će biti održan u srijedu, raspravljat će se o novom setu sankcija koje će Rusiji biti uvedene nakon što su ukrajinske vlasti svijetu obznanile zločine ruske vojske počinjene u Buči.

Francuski ministar evropskih poslova Clément Beaune kazao je ranije kako smatra da će nove sankcije Rusiji biti usvojene.

- -

Na pres konferenciji održanoj danas, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen istakla je kako nakon što je vidjela užasne prizore iz Buče pozvala predsjednika te države Volodimira Zelenskog i iskazala mu svoju sućut te poručila kako je Evropska komisija čvrsto uz Ukrajinu u ovim užasnim trenucima.

-Ovakvi užasi neće proći nekažnjeno i počinioci će biti privedeni pravdi. EU je zajedno sa Ukrajinom oformila istraživački tim koji će prikupljati dokaze o počinjenim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, kazala je Von Der Layen.

EU planira usvojiti mjere obavezne zabrane uvoza uglja iz Rusije, obustavljanje transakcija za četiri ključne ruske banke uključujući VTB , zabranu pristupa ruskim plovilima lukama EU i zabrana ruskim i bjeloruskim prijevoznicima na teritoriji EU. Daljnje, moguće je uvođenje zabrane izvoza, vrijedne 10 milijardi eura, u ključnim područjima mašinske i transportne opreme kao i proširenje liste sankcija za pojedince koji se dovode u vezu sa ruskom vladom.
Poduzimanje akcija u vezi s ugljem dodalo bi se paketu sankcija usmjerenih na jačanje postojećih mjera. O detaljima zabrane uvoza i vremenskom okviru ove sankcije još se raspravlja.

Njemačka, koja je prethodno blokirala napore za uvođenje embarga na rusku energiju, spremna je razmotriti zabranu uvoza ruskog uglja.

- -

EU za sada ne planira sankcionirati uvoz ruske nafte ili plina, unatoč intenzivnom pritisku da se Moskvi nanese više ekonomske štete ali su zemlje EU duboko podijeljene oko poduzimanja narednih koraka.

Nekoliko vlada, uključujući Njemačku i Mađarsku, odupiralo se proširenju opsega sankcija na ruski energetski sektor, ali optužbe da su ruske trupe u povlačenju pogubile brojne nenaoružane civile dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da pojačaju te mjere. Čelnici EU već su podržali cilj postupnog ukidanja oslanjanja na sva ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Predsjednica Evropske komisije posjetit će Kijev ove sedmice kako bi se sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak potpore toj zemlji.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...