Evropska vojska postaje stvarnost: Alarm za uzbunu je upaljen

Preporučujemo

Međunarodna konferencija o sigurnosti počela je danas u Minhenu. Kako N1, već danas su se mogle čuti ozbiljne poruke o tome da Evropska unija ima svoju vojsku.

Na ovome su insistirali prije svega predstavnici Njemačke i Francuske kao jedne od najvažnijih članica NATO saveza, javlja reporter N1.

- -

Ministrice odbrane navedenih zemalja Ursula von der Leyen i Florence Parly su istaknule da EU mora biti sposobna vojno intervenirati bez toga da se, kao što je to do sada slučaj bio, u pomoć zovu Sjedinjene Američke Države.

“Evropa nije nešto što je lijepo imati, ona je neophodna. Evropa je riječ ljubavi, snova i graditelja i mi smo je napustili. Ne samo da smo je napustili nego smo je prepustili birokratima kojima je jedina ljubav procedura. Moramo je vratiti nazad”, kazala je Parly.

“Mislim da moramo biti jasni da se globalni problemi mogu jedino globalno rješavati. Multilateralizam nam je danas potreban više nego ikada i potrebno nam je jedinstvo ako se želimo boriti protiv polarizacije. Ovo kažem jer su prijetnje miru I sigurnosti danas takave da je bolje da se ujedinimo nego da budemo razjedinjeni onoliko koliko smo danas. Neki misle da smo naivni jer mislimo da se možemo ujediniti, ali mislim da smo još više naivni ako mislimo da prijetnje možemo pobijediti razjedinjeni”, kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Evropska komesarka za sigurnost Federica Mogherini je kazala da evropska vojska nije više san nego da postaje stvarnost.

- -

Zanimljiv govor imao je i predsjedavajući Konferencije Wolfgang Ischinger koji je rekao da su demokratske vrijednosti savremenog svijeta uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata ugrožene. Alarm za uzbunu je upaljen, poruke su Wolfganga Ischingera.

Konferenciji prisustvuje 30 šefova država i vlada među kojima je i predsjedavajući Vijeća minisatra BiH Denis Zvizdić, a teme se odnose na rasprave o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima i fokusirane su i na prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.

Konferencija je započela pozdravnim govorom predsjedavajućeg Konferencije Wolfganga Ischingera, a potom su se učesnicima obratile i njemačka i francuska ministrica odbrane Ursula von der Leven i Florence Parly, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteress i Emir države Katar Šeik Tamim Bin Hamad Al –Thani.

Očekuje se i obraćanje Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Zvizdić će danas prisustvovati i panelu o budućnosti EU kao globalnog faktora i odnosima sa Rusijom i SAD-om.

Konferencija o sigurnosti u Minhenu je prvi put održana 1962. godine.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...