Evropski parlament traži međunarodnu istragu zbog izbora u Srbiji, na stolu je i potez koji bi Vučića jako zabolio

Preporučujemo

Evropski parlament zatražio je nezavisnu međunarodnu istragu zbog izvještaja o prevarama tokom izbora u Srbiji, pozvao Evropsku komisiju da razmotri i suspenziju fondova te povezivanje pristupnog procesa Srbije s poštivanjem osnovnih načela demokratije, a slobodni i pošteni izbori su temelj toga, javlja dopisnik zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela, Augustin Polokaj.

U rezoluciji koja je dobila veliku većinu glasova, čak 461 od prisutnih 557 zastupnika, samo ih je 53 bilo protiv i 43 suzdržanih.

- -

Rezolucijom se navodi da su sadašnje vlasti u Srbiji uporno i sistematski zloupotrebljavale institucije i medije kako bi bile u prednosti, posljednji parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji bili su “ispod očekivanih standarda za zemlju kandidatkinju za članstvo u EU”.

U rezoluciji se ističe da su, iako provedeni bez ometanja, izbori održani 17. decembra 2023. obilježeni brojnim proceduralnim nedostacima. Između ostalog, upućuje na nedosljednu primjenu zaštitnih mjera tokom glasanja i prebrojavanja glasova, česte slučajeve pretrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Nezavisna istraga

Zastupnici pozivaju na nezavisnu istragu parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, s posebnim naglaskom na izbore za beogradsku skupštinu. Istragu bi proveli ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije.

- -

Zastupnici izražavaju žaljenje zato što službene institucije nisu odgovorile na ozbiljne sumnje da su sadašnji zvaničnici bili uključeni u izborne manipulacije i zloupotrebu, što, naglašavaju, uključuje nekažnjavanje i osigurava da se takve prakse i dalje primjenjuju. Parlament također osuđuje nedostatak rezultata u istrazi i sankcioniranju kršenja izbornih pravila, uključujući ozbiljne optužbe o nezakonitoj manipulaciji Registra glasača i glasačkih prava, pritiscima na građane i izborne kandidate i njihovom zastrašivanju, slučajevima korupcije, krivotvorenja potpisa građana, klijentelizmu, kao i nedopuštenoj i nezakonitoj zloupotrebi podataka građana.

Upućujući na “orkestrirane napade srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu”, Parlament traži povratak pristojnoj i konstruktivnoj raspravi, naglašavajući važnost uzajamnog poštovanja u demokratskom procesu.

Tonino Picula iz redova Europskih socijalista i demokrata nakon glasanja rekao je da je važno što Parlament ponovno traži od EU prestanak dodvoravanja Aleksandru Vučiću i da osigura da Srbija, kao najveća zemlja regije, preuzme odgovornost za mir i stabilnost u regiji. Picula je pozvao i Evropske pučane (EPP) da prestanu žmiriti na ono što se događa u Srbiji te da nauče lekciju od prijašnje saradnje s Viktorom Orbanom.

SNS relativizira pitanje

Vučićev SNS je posmatrač u EPP-u, a iz te grupacije su u Evropskom parlamentu maksimalno pokušavali relativizirati izborne neregularnosti u Srbiji.

Komentirajući izglasanu rezoluciju, zastupnik iz HDZ-a Tomislav Sokol rekao je da se njome oštro kritizira Srbija i da je na tragu govora koji je u januaru održao na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, kada je jasno rekao da ovakvoj Srbiji nije mjesto u Evropskoj uniji.

Srbijanske vlasti kritizirale su zastupnike Evropskog parlamenta, pokušavajući diskreditirati one koji su pokrenuli inicijativu za ovu rezoluciju, nazivajući ih i “neprijateljima Srbije”. Rezolucijom se osuđuju takvi napadi, kao i miješanje Rusije u Srbiji u širenju anti-EU retorike.

Međutim, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić može i dalje računati na zaštitu koju uživa iz najviše razine Evropske komisije i službe za vanjsko djelovanje, EEAS. Oni su dosad samo načelno izražavali žaljenje zbog izvještaja o mogućim neregularnostima, ali su čak i pozdravili “spremnost vlade Srbije da uzme u obzir izvještaj posmatračke misije OESS-a”. Takvo ponašanje Komisije osudio je Evropski parlament.

Najnovije

Još dva milijardera odrekla se ruskog državljanstva

Osnivači američke IT kompanije "Veeam Software" Andrej Baronov i Ratmir Timašev najnoviji su milijarderi koji su se odrekli ruskog...