- Advertisement -

Evropski parlament upozorio na porast ustaštva u Hrvatskoj

Preporučujemo

Evropski parlament u utorak je raspravljao o rastu neofašističkog nasilja u Evropi, a u žustroj debati češki zastupnik u tom je kontekstu spomenuo i Hrvatsku.

– Društvena polarizacija je pojačana. Razgovaramo samo s onima koji se slažu s nama i to potiče podjele u našem društvu – istaknula je u Evropskom parlamentu Vera Jourova, komesarka Evropske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, prenosi Hina.

Govoreći o rastu zločina iz mržnje u Evropi osvrnula se na nedavna ubistva migranata u italijanskoj Macerati, nasilnim protestima u Chemnitzu, te rastu antisemitizma u državama poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke.

Jourova je na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu poručila kako evropsko društvo treba pojačati borbu protiv ksenofobije i rasizma, ali da treba govoriti i o uzrocima koji hrane rast mržnje, a to su strah, siromaštvo, nesigurnost i općenita zabrinutost građana.

Istakla je kako tome doprinosi i loš odgovor Evrope na migrantsku krizu, kao i teroristički napadi te tehnološka revolucija zbog koje “ljudi više ne razumiju svijet i zato traže više sigurnosti”.

Istaknula je kako Komisija predvodi borbu protiv govora mržnje na internetu i da ohrabruje države i tehnološku industriju da pojača svoje inicijative, pozvala je političare da izbjegavaju izjave koje stvaraju podjele, te medije da se opiru sadržaju koji širi mržnju.

Jourova je u završnoj riječi zaključila kako će se “nažalost o toj temi morati pričati i u budućnosti”.

Zastupnici su u raspravi upozorili kako je demokracija krhka i kako treba osuditi svako nasilje i mržnju te čuvati temelje Evropske unije – toleranciju, slobodu govora ukoliko on ne poziva na nasilje te druga temeljna ljudska prava. Istaknuli su važnost jačanja kvalitetnijeg obrazovanja i osnaživanja medijske pismenosti.

Češki zastupnik Stanislav Polčak, pripadnik Evropske pučke stranke, u raspravi se dotaknuo Hrvatske, spomenuvši veličanje ustaškog pokreta koje se “čak i pojavilo u izvještaju Vijeća Evrope”.

– Mislim da snaga ekstremne desnice nije dovoljno jaka da ugrozi Evropu, ali ako demokratske stranke ne pronađu način opasnost bi mogla rasti – zaključio je Čeh, dodavši kako nasilje dolazi i s krajnje ljevice i da zagovara represivne mjere u borbi protiv tih pojava.

Rasprava je privukla i pripadnike ekstremne desnice, poput finskog Jussija Halla-ahoa, čelnika stranke Finci koji je upozorio da se treba govoriti i o nasilju ljevice i islamskog fundamentalizma.

Za riječ se javio i Mario Borghezio, član vladajuće talijanske Lige, koji je, među ostalim osuđen za podmetanje požara u napadu na migrante.

– Groteskno je čuti kako govorite o opasnosti fašizma toliko nakon kraja Drugog svjetskog rata i građanskih ratova, mora da je to frojdovska stvar – rekao je italijanski ekstremist.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mehmedović: Neka Sattler sankcioniše Dodika i Čovića, dosta i njegovog plesa s ruskim balkanskim demonima

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna...