- Advertisement -

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu

Preporučujemo

Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu

Ovu rezoluciju je podržao 531 poslanik, a 48 je bilo protiv, dok je 117 suzdržanih. Protiv su bili uglavnom konzervativci i krajnji desničari.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić je podsjetio da je Komisija u najnovijem paketu proširenja za 2021. detaljno izvijestila o tome na koji način organizovani kriminal u zemljama Zapadnog Balkana i dalje predstavlja prijetnju regionu. Kazao je da su u ovoj oblasti postignuti neki napreci, pogotovo kada je riječ o trgovini drogom i krijumčarenju ljudi, no da je i dalje ostalo mnogo toga što je potrebno učiniti.

Tonino Picula je poručio kako organizovani kriminal u tandemu sa korupcijom predstavlja ogromnu prijetnju u već problematičnom regionu.

Vladimír Bilčík (EPP) rekao je da su saradnja sa Eurojustom, Europolom, Frontexom i Evropskim javnim tužilaštvom dobar potez, ali da i EU mora raditi na transformaciji domaćih institucija zemalja kandidata.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...