Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo

Preporučujemo

Ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hoxha saopštila je da je Evropski parlament danas izglasao zahtev Komiteta LIBE o viznoj liberalizaciji građanima Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hoxha je na svom Facebook profilu saopštila da je to dobra vest za građane Kosova, za slobodu kretanja i za budućnost kosovske omladine.

“Naše institucije, na centralnom i lokalnom nivou, posvećeno su realizovale sve uslove za liberalizaciju. Nakon ovog izuzetnog posla u svim oblastima i na svim nivoima, ovo glasanje danas je zahvalnost i svedočenje da naši građani zaslužuju slobodno kretanje”, napisala je ona.

Ministarka Hoxha je istakla da će blagostanje građana Kosova ostati vladin prioritet i zahvalila se izvestiteljki za Kosovo Tanji Fajon i parlamentarnim grupama u Evropskom parlamentu, kao i evroposlanicima koji su se složili sa slobodom kretanja građana Kosova, kao i na njihovom angažovanju da se liberalizacija viza dogodi što je pre moguće.

Nakon Evropskog parlamenta sledi odluka Saveta ministara unutrašnjih poslova Evropske unije.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila Evropskoj uniji ukidanje viza za kosovske građane, koji su jedini u regionu s viznim režimom.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...