Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

preporučujemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas održavao u Briselu bio je vjerovatno posljednji u političkoj karijeri njemačke kancelarke.

Odlazak u političku penziju nakon 16 godina kancelarske funkcije, Angeli Merkel vjerovatno neće teško pasti, a kako bi s posljednjeg samita Evropske unije ponijela najljepše uspomene potrudili su se svi evropski zvaničnici koji ovih dana borave u Briselu.

Između ostalog, evropski zvaničnici, uključujući Charlesa Michela, ali i šefove svih vlada, dočekali su u Briselu Angelu Merkel s velikim aplauzom.

Tokom obraćanja na sjednici, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je kako bi samit Evropske unije bez Angele Merkel bio kao “Rim bez Vatikana ili Pariz bez Eiffelovog tornja”.

Kao poklon za rastanak, Michel je uručio Merkel figuru konferencijske zgrade iz evropskog i administrativnog dijela Brisela u kojem je smještena i zgrada Evropske komisije.

“Angela Merkel je za skoro 16 godina učestvovala na 107 samita. Evropi će nedostajati njena mudrost, trezvenost i posredničke vještine, posebno u teškim trenucima. Ne napuštate nas. Vaš duh i vaše iskustvo će ostati s nama”, rekao je Michel.

Barack Obama čestitao Merkel

Pored brojnih čestitki evropskih lidera, na današnjoj sjednici obratio se i bivši američki predsjednik Barack Obama koji je za Merkel izjavio kako je bila političarka nemilosrdnog moralnog kompasa i osoba s kojom je imao višegodišnju dobru saradnju.

“Toliko je ljudi, djevojaka i dječaka, muškaraca i ženja imalo uzora u kojem su se mogli ugledati u teškim vremenima. Bio sam sretan što sam mogao biti vaš prijatelj”, rekao je Obama.

Mnogi šefovi evropskih vlada komentirali su odlazak Angele Merkel iz politike te su poručili kako se njen izostanak već sada može osjetiti.

“Ona je neko ko zaista crta Evropu već 16 godina. Puno nam je pomogla da donesemo ispravne odluke, čak i u teškim vremenima”, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je Merkel imala veliki utjecaj na cijelu Evropsku uniju.

“Ona je imala veliki utjecaj na razvoj vlastite zemlje, ali i cijele EU. Mislim da je već prisutan opći osjećaj da nam nedostaje”, rekao je Plenković.

Tokom samita i male ceremonije ispraćaja Angele Merkel prikazan je i dvominutni video sa scenama samita Evropske unije na kojima je učestvovala njemačka kancelarka.

Između ostalog, tu su prikazane scene i njenih razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom koji je preminuo 2019. godine, ali i bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...