Facebook će vas prestati pratiti kad niste kod njih – ako to tražite

Preporučujemo

Od sada će korisnici moći odlučiti hoće li ili ne podaci koje Facebook preuzima od aplikacija ili web stranica trećih strana biti povezani s njihovim računima na ovoj društvenoj mreži.

Facebook je objavio da će promijeniti svoju dosadašnju politiku i dopustiti korisnicima da vide i kontroliraju podatke koje druge internetske stranice i aplikacije dijele s društvenom mrežom kako bi poboljšale ciljani marketing, čime firma želi pokazati da jača zaštitu privatnih podataka svojih korisnika.

- -

To je objavljeno nakon novih objava o postupcima najveće društvene mreže na svijetu koja je priznala transkripte razgovora nekih korisnika, nakon što ih je dugo nijekala. Uz novo  uvedeno obilježje Facebook objašnjava da želi korisnicima vratiti kontrolu nad njihovom podacima.

“Obično koristimo te podatke za predlaganje reklame u vezi traženih proizvoda ili informacija. Ali čini nam se važnim pružiti veću transparentnost i kontrolu našim korisnicima u vezi te vrste podatka”, objasnila jet tokom online konferenciji za novinare Stephanie Max, voditeljica razvoja funkcionalnosti.

Ove nove postavke privatnosti pokrenute su u utorak u Irskoj, Španjolskoj, Južnoj Koreji, a globalno će se proširiti sljedećih mjeseci.

Te informacije, koje američka skupina prikuplja posvuda, na web stranicam, e-trgovini, na aplikacijama, ili web stranicama, putem alata koje Facebook stavlja na raspolaganje drugim reklamnim i firmama koje prate promet ili pretraživanje proizvoda.

- -

Ti podaci sadržavaju i jednu vrstu aparata koji se koristi za povezivanje, njegov tip i  položaj što omogućuje Facebooku da ponudi ultra ciljane reklame, koje se skuplje prodaju firmama i ključni su izvor prihoda društvene mreže, prenosi HINA.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...