Facebook suspendovao Netanyahuov chatbot zbog govora mržnje

Preporučujemo

Facebook je objavio suspenziju chatbota na zvaničnom nalogu premijera Izraela Benjamina Netanyahua zbog kršenja propisa o govoru mržnje. Takvu mjeru je podstakla poruka u okviru njegove kampanje u kojoj se upozorava da izraelski političari Arapi ‘žele da nas sve unište’.

Kako je rekao portparol Facebooka bot je privremeno suspendovan na 24 sata. On je najavio da će akcija takođe biti preduzeta protiv svakog mogućeg budućeg kršenja politike kompanije.

- -

“Nakon pažljive provjere bot aktivnosti kampanje Likuda otkrili smo kršenje naše politike govora mržnje”, rekao je portparol, aludirajući na Netanyahuovu konzervativnu partiju Likud.

Vođa saveza arapskih partija Zajednička lista Ajman Odeh koji se žalio Facebooku pozdravio je potez te društvene mreže.

“Juče smo otišli direktno u Facebook i zahtijevali da prestane da pruža platformu za Netanyahuovo opasno huškanje i danas vidimo rezultate”, rekao je Odeh koji se također usprotivio Netanyahuovom nastojanju da se postave kamere na biralištima tokom parlamentarnih izbora 17. septembra i uspio u tome.

U okviru Netanyahuove kampanje apelovalo se na glasače preko interneta da spriječe osnivanje ljevičarske vlade koja bi, kako je navedeno bila partner poslanicima Arapima.

- -

Odgovarajući na kritike takve kampanje Likud se distancirao od sadržaja na Facebooku označivši ga kao grešku jednog zaposlenog i dodavši da ga premijer nije odobrio. “Premijer Netanyahu nije vidio te stvari, nije ih odobrio, ne slaže se s njima i protivi im se. Kada mu je na sadržaj skrenuta pažnja rekao je da se momentalno ukloni”, saopštio je Likud.

Netanyahu je u intervjuu za izraelske medije ponovio da se radilo o greški naglasivši da ima prijatelje u svim arapskim zemljama i poštovanje prema svim narodima.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...