Fadil Novalić: Put grade pare, a ne vlade i stranke

Preporučujemo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da akcize neće donijeti blagostanje, ali da će popraviti situaciju u jednom segmentu.

On je gostujući u Novom danu N1 televizije govorio i o stanju zdravstva ovog bh. entiteta, svojim izjavama koje su u javnosti predstavljene kao nespretne, dugovima i finansijskoj situaciji Federacije, te ostalim aktuelnim temama bh. političke realnosti.

- -

”Mi nismo mogli naći sistemsko rješenje, naš Zakon ne poznaje rješenje da se roditeljska kuća uvuče u sistem. Ali je bila poenta da za održanje roditeljske kuće treba 145.000 maraka što nije veliki novac. Samo jednom večerom smo skupili 260.000 maraka. Morate mijenjati Zakon u zdravstvu, morate uspostaviti sistem vlasništva nad kliničkim centrima. Vlada ima ograničene mogućnosti kad je u pitanju zdravstvo”, rekao je premijer Novalić gostujući na N1 televiziji.

Premijer Novalić je primijetio da se bolji rezultat postigao s ovakvim, donatorskim načinom nego sa sistemskim rješenjem.

”Mi smo rekli da smo više postigli s ovim donatorskim načinom nego sa sistemskim rješenjem. Da bismo napravili sistemsko rješenje, ono mora biti predviđeno u nekom budžetu. Je li nemoguće naći rješenje? Problemi zdravstva su jako duboki, imamo zdravstvo koje se ne mijenja 30-40 godina, a vrijeme se promijenilo, tehnologije. Mi nismo našli nijedan način da ozdravimo zdravstvo, a dometi Federacije u zdravstvu su jako mali”, potcrtao je on.

Prema njegovim riječima, dug Federacije je smanjen.

- -

”Ukupni dugovi su bili 6 milijardi i 200 miliona, sad su 5 milijardi i 600 miliona. Smanjujemo dug Federacije. Bila je moda da se troši. Zatekli smo unaprijed potrošeno što meni koji dolazim iz realnog sektora, nije normalno”, dodao je.

O izjavama koje su u javnosti prezentovane kao nespretne.

”Pa znate to je konstatacija, ja dolazim iz jednog drugog svijeta iz kojeg se dolazi realno i činjenično. Nisam govorio da malo manje jedemo. Druga je stvar kako se medijski predstavljaju određene izjave, ali na to se ne osvrćem. Ne znam nekom bojom bojiti činjenične stvari. U politici je važna percepcija. Ali ne može se od toga živjeti. Percepcija ima moć, ali neće pomoći ljudima da bolje žive”, poručio je premijer Novalić.

O akcizama…

”Akcize nam neće donijeti blagostanje, one će popraviti situaciju u jednom segmentu. Mogli bismo imati 4.5 posto rast bruto proizvoda”,dodao je on.

O usvajanju budžeta Federacije za 2018. godinu..

”Budžet mora biti usvojen, mi smo već u zakonskom prekršaju. Mora biti, neko će krivično odgovarati. Do te mjere ne možemo se igrati sa zakonom, niko nema to pravo. Narednih 15-tak dana, mora biti usvojen. Budžet usvajaju parlamenti, pitanje za njih je ko opstruira. Nastao je problem zbog pitanja nacionalnih naziva HZHB, prefiksa, to je pitanje dovelo do apstinencije HDZ-a. Jednako škodi i HDZ-u, SDA-u i SBB-u. Kad škodi građanima, onda posredno škodi i onima koje su građani birali”, dodao je za N1.

Koliko kilometara autoputa će biti izgrađeno u 2018. godini?

”Mi kao država garantujemo gradnju inftastrukturnih projekata i energetskog sektora. Tuzla je prošla. Imamo dvostruko veće strane investicije što je posljedica stanja ekonomskog u BiH. Ja nisam sabirao, ne gledamo 2018, akcize omogućavaju da se u naredni 6-7 godina može izgraditi kompletan koridor Vc. Put grade pare, a ne vlade i stranke”, rekao je Novalić.

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...