Fadile Novaliću stidiš li se: Dobri ljudi pokazali humanost, za 20 minuta skupljena pomoć za bebu koju je majka planirala napustiti zbog siromaštva

Preporučujemo

Rođenje djeteta najveća je radost koju porodica može doživjeti. Blagost, nevinost, ljepota koju u sebi nosi svaka beba dovoljni su da od nas uzmu svu ljubav. Na žalost, nisu sve sudbine nakon rođenja iste. Posebno u današnje vrijeme ima porodica koje svojim mališanima ne mogu priuštiti lijep život. 
 
Priča koju je objavilo Udruženje „Obraduj nekoga“ kida dušu. Zbog siromaštva majka je po rođenju planirala da napusti svoje dijete! Ovaj primjer pokazuje da je država zakazala, da su vlasti gluhe i slijepe kada su u pitanju njeni građani. 
 
Da nije tako, barem bi djeca imala šta da jedu, napravljen bi bio neki program, kao što je slučaj u drugim zemljama, da se pomogne porodiljama.  Kod nas, porodilje vlasti ne zanimaju, pa djeca nemaju zdravstvenu, socijalnu zaštitu, nikakva prva na dječiji doplatak. I ako nešto ima, to je „sadaka“, tek toliko da se nađe pri ruci. A u muci, ta neka sadaka koju vlast daje, je samo slamka da se preživi.
 
Zato, u 21.vijeku, imamo javnu kuhinju za bebe!!! Da toga nema, pitanje je noliko djece danas ne bi imalo ništa jesti. 
 
Udruženje „Obraduj nekoga“ objavilo je priču o neimaštini koja ljude tjera na najbolnije, najmučnije, najgore poteze. Fadile Novaliću, premijeru Federacije BiH jesi li vidio ovu sudbinu majke, koja zbog države, odnosno Vas koji je vodite, mora da dijete ostavi, jer joj niste dali ništa. A nije jedina, takvih je još porodilja!
 
Priču prenosimo u cjelosti:
 
„ Javnu kuhinju za bebe došla je jedna starija žena, ispričavši nam tužnu sudbinu njene unuke, bebe koja je rođena samo prije nekoliko dana prije njenog dolaska, a koja već živi težak život. Otac bebe bebu nije priznao, a majka bebe živi sa svojim roditeljima, koji ne mogu ( a otac majke neće) da hrane još jedno dijete. Zbog toga, majka je odlučila da odmah po rođenu svoju bebu napusti. Međutim, bebina baka dolazi u naše prostorije navodeći da je jedini razlog zašto njena kćerka želi ostaviti bebu – siromaštvo. Molila nas je da joj pomognemo da porodica ostane na okupu i da ova mala mrva ne odrasta bez majke.
 
Naravno, odmah smo dali sve za prvu pomoć, a sada pokrećemo akciju u kojoj želimo obezbjediti bebi barem 6 mjeseci pelena i hrane ukoliko dojenje ne bude pravilno uspostavljeno ( a i mi i majka se trudimo da bude). S obzirom da naše prostorije u Sarajevu ne rade do četvrtka, ovaj apel pokrećeno za skupljanje novčanih donacija. Ukoliko ostane viška sredstava preusmjerit će se na ostale bebe koje žive i odrastaju u sličnom uslovima“, naveli su iz Udruženja „Obraduj nekoga“.
 
U kratkom roku nakon što je Udruženje objavilo kako pomoći, obavijestili su javnost da je apel završen.
 

Za 20 minuta skupljeno je mlijeko i pelene do kraja pelenaštva. Beba i majka ostaju zajedno – naveli su iz udruženja.
 

Za sve siromašne bebe naše zemlje pozivom na 17057 doniraju se 2 KM.
 

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...