Fahrudin Kučuk po drugi put nominiran za prestižnu svjetsku nagradu “Astrid Lindgren”

Preporučujemo

Fahrudin Kučuk je po drugi put nominiran za prestižnu svjetsku nagradu za dječiju književnost «Astrid Lindgren». Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je provela selektiranje i Kučuk je ove godine skupa sa Šimom Ešićem naš predstavnik za nagradu koja nosi ime renomirane švedske književnice.

Fahrudin Kučuk je bio bh. predstavnik i za 2016. godinu kada je ušao od preko dvjesto nominiran u najuži izbor.

- -

Kučuk je ugledni književnik, bajkopisac, autor koji je zagolicao dječiju maštu u BiH svojim fantazmagoričnim pristupom svakoj temi – od nadnaravnog i iluzivnog do realnog i nonfictionalnog.

Kučuk je objavio 11 romana, zbirku pjesama, zbirku pripovjedaka, nekoliko pozorišnih tekstova, te veliki broj edukativno-zabavnih slikovnica koje na prijemčiv način tretiraju važne kulturno-historijske spomenike uz pjesme, ilustracije, zanimljive tekstove.

Trilogija «Mračno kraljevstvo» je u recenzijama istaknutih književnih kritičara izazvala pozitivne recenzije i uspoređena je sa Tolkinovim «Gospodarom prstenova».

Kučuk je autor koji osim što piše i živi dječiji svijet na javi: on glumi, animira lutke, producira pozorišne predstave, piše pjesme koje uglazbljuje a u BIH je prepoznat i po djeci najdražem liku Djedu Mrazu.

- -

Njegov doprinos punoći književnog života za djecu i mlade u postratnoj BiH je značajan i kompleksan.

Nakon što je njegova kćerka jedinica ubijena od adresorske granate u opkoljenom Sarajevu 1992., svoju je bol i traumu pokušao artikulirati kroz zapise na radost sve djece. On traumu nije ispisivao nego je pozitivizirao i dao joj ruho koje ljubi život, igru, sreću.

Njegove priče su priče koje favoriziraju ideju svjetla, ljubavi, razumjevanja i svijeta koji njeguje moralne vrijednosti. To su i pripovijesti koje pridaju značaj junacima, jer su oni nositelji radnje i zaslužuju da budu izloženi i opisani i da oni govore, misle i djeluju – a ne da budu prepričani, kako je to u modi zadnjih godina.

Fahrudin Kučuk je dobitnik mnogih nagrada u struci ali i od zajednice u kojoj živi.

Dobitnik je značajnog priznanja sarajevske Općine Stari Grad za doprinos kulturi i afirmaciji dječijeg stvaralaštva.

On je multimedijalan umjetnik koji doprinosi boljem društvu za buduće generacije i kroz svoj književni rad i kroz svoje djelovanje u društvu kao aktivni borac za dječija prava i kao osnivač i direktor Festivala dječije umjetnosti i kroz proaktivizam u sferi pacifizma i interkulturalnosti.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...