Fajon: Razgovor s liderima Z. Balkana u Briselu bio je veoma gorak

Preporučujemo

Debatu o proširenju EU na Zapadni Balkan treba ubrzati, izjavila je danas slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.
U intervjuu za slovenačku agenciju STA, Fajon je kazala da, ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sljedećeg rata u neposrednom susjedstvu Slovenije.

Fajon je ocijenila da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći sigurnosni rizik.

– U tom kontekstu, razumijem i bijes, razočaranje, frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja – istakla je Fajon, napominjući da je Bosna i Hercegovina ispunila nekoliko kriterijuma.

Naglašava da je s francuskom koleginicom Catherinom Colonna u Luksemburgu razgovarala posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubijedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema njenim riječima, Moldavija je dobila status za veoma kratko vrijeme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma, prenosi Tanjug.

– To je teško razumjeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak – dodala je Fajon.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...