Fajon se obratila parlamentarcima: Morate raditi na reformama, jačati vladavinu prava

Preporučujemo

Sjednica Predstavničkog doma PF BiH o evropskom putu BiH održava se bez prisustva Kluba HDZ BiH-HNS. Zastupnicima se obratila evropska parlamentarka Tanja Fajon koja je dočekana aplauzom. Predsjedavajući PD PFBiH Edin Mušić uputio je veliku zahvalu za njenu nesebičnu pomoć ne samo za zalaganje za ukidanje viznog režima nego i za sve napore koje ulaže u svom radu za BiH i njen put u EU.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH upoznao je i poslanike o tome da je BiH odgovorila na pitanja iz Upitnika. Na sjednici se trebao obraćati državni zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ BiH) i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH ali on nije došao na sjednicu.

- -

Fajon je obraćajući se Parlamentu kazala da će do kraja mandata napraviti pozitivan korak i za ukidanje viza za Kosovo. Istakla je da se nada da će danas čuti malo više optimizma jer je EU jedino rješenje za BiH.

– Svjedoci smo u Evropi nacionalističke retorike koja se bazira na širenju lažnih vijesti i netrpeljivosti prema migrantima. S jedne strane bilo je nekoliko pozitivnih stvari. Ima više dinamike u Briselu. Danas Njemačka, Holandija i Francuska malo koče procese. Danas je sastanak ministara EU i čeka se da li će se otvarati nova poglavlja za Srbiju i Crnu Goru. Jedanaest poslanika je poslalo pismo Donaldu Tusku pozivajući ih na donošenje konkretnih zaključaka za zemlje Zapadnog Balkana. Neke zemlje nisu spremne za proširenje. Sljedeća predsjedavajuća je Austrija, a baš danas pojačane su policijske snage tamo. Ljudi su uplašeni.

Fajon je istakla da BiH i dalje mora raditi na reformama, ali i pokazati odgovornost u predizbornoj kampanji.

– 67 posto je agende ispunjeno, međutim još puno toga treba uraditi. Ojačati vladavinu prava i osigurati nezavisnost sudstva.

- -

Fajon je istakla da se mora postići veća kultura dijaloga.

– Žao mi je da danas ovdje nisu Hrvati. Bilo bi dobro da imamo otvoren dijalog.

Kazala je da će danas više slušati poslanike i sve poruke će prenijeti u Brisel.Parlamentarcima se obratio i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark koji je kazao da je neophodno vratiti povjerenje u institucije, a da rad Parlamenta mora biti prožet duhom kompromisa. On je kazao i da BiH treba dodatne reforme te ukazao na značaj odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Wigemark je istakao i važnost reforme zdravstvenog sistema i da je važno da doktori budu sretni. Pozvao je i na reformu javne uprave.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...