Fajon u Sarajevu: EU jedino rješenje za BiH

Preporučujemo

Edin Mušić i Lidija Bradara, predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH su se danas u Sarajevu sastali sa Tanjom Fajon, zastupnicom u Parlamentu FBiH i Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH.

Svi su saglasni da je dijalog i kompromis nužan da bi BiH što skorije postala članicom EU.

- -

Fajon je naglasila da je “EU jedino rješenje za BiH”.

“Bio je postignut neki napredak, ali mogu reći da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju i zato je izgubila dragocjeno vrijeme. Nadam se da će BiH raditi dalje kada su u pitanju dodatna pitanja na Upitnik. Teško je bez dijaloga ići dalje. Dijalog bh. vlasti s Evropskom Komisijom se treba nastaviti brže i s više motivacije. Poruke iz BiH ću prenijeti u Briselu i zalat ću se za proširenje EU i na BiH”, kazala je Fajon, prenosi N1.

Potvrdila je da je na sastanku razgovarano o izmjenama Izbornom zakonu i izrazila je žaljenje što na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH neće prisustvovati zastupnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Kako je kazala, svjesna je političkih emocija, ali se mora postići kompromis u vezi izmjena Izbornog zakona.

Mušić je istakao da su Fajon i Wigemark na sastanku upoznati o onome što je ostvareno iz reformske agende i ono što nije ostvareno.

- -

“Ukazali smo mi sami o sebi šaljemo predimenzionirano lošu sliku, što nas usporava na putu prema EU”, podcrtao je Mušić.

Foto: Index.ba

Brada je također miišjenja da je učinjen napredak u integraciji BiH ka EU.

“Nadam se da ćemo nakon izbora se vratiti u zakonodavne klupe i okvire. Bez dogovora ne postoji budućnost BiH”, zaključila je Bradara.

Foto: Index.ba

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...