Fazlić iz SDA isključio 10 poslanika koji su glasali za smjenu Vlade TK

Preporučujemo

Predsjednik povjereništva KO SDA Amir Fazlić isključio je iz SDA 10 poslanika koji su glasali za smjenu Vlade TK te uveo povjereništva u općinske odbore iz kojih dolaze ti poslanici i funkcioneri koji su ostali u Vladi, a radi se o dva ministra i to Huseinu Topčagiću (MUP) i Jakub Suljkanović (Finansije), a koji će vjerovatno u novoj Vladi TK-a biti mandatar.

Tako su, naime, uvedena povjereništva u općinske odbore Banovića, Srebrenika, Sapne, Kalesije…Ovo je saopćeno na konferenciji za novinare koju je održao Fazlić.

- -

SDA je za politički puč optužila i SBB, čije je rukovodstvo zanemarilo odluke zvaničkih organa SDA, te će zbog takve odluke Predsjedništvo SDA ozbiljno razmotriti koaliciju sa SBB-om na svim nivoima iznad kantonalnog.

Prethodno je tokom sjednice Skupštine TK-a premijer Bego Gutić dostavio Skupštini, premijeru FBiH i Ustavnom sudu FBiH apelaciju za ocjenu ustavnosti inicijative za smjenu premijera Tuzlanskog kantona.

Naime, on navodi da Skupština nije sazvana po Ustavu te da se na hitnoj sjednici ne može smijeniti Vlada, te da Vlada mora dati odgovore na razloge koji su navedeni pri zahtjevu za smjenu.

Izvor: Oslobođenje

Najnovije

Njemačka ministrica stigla u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je u posjetu BiH. Ona će se večeras sastati s članovima Predsjedništva BiH,...