Fazlović: Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama

Preporučujemo

Muftije tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je čestitku muslimanima u BiH povodom Kurban-bajrama.

– Mekka i Medina su ovih dana na poseban način duhovni dom za veliki broj hodočasnika. Ponosni smo na hadžije iz naše domovine koji zajedno s milionima svoje braće i sestara sada iščekuju obavljanje najvažnijih hadžskih obreda – istakao je ef. Fazlović.

- -

Dodao je da je hadž velika nada za svakog muslimana, te su stoga i pripreme za obavljanje ovog vjerskog propisa, koje ponekad traju i decenijama, svojevrsni ibadet.

– Odnosi među ljudima počivaju, kako se u Kur’ani-kerimu objavljuje, na dobročinstvu i čestitosti, a to znači na dobrom djelu i moralnom ophođenju. Dobročinstvo svoj korijen ima u bogobojaznosti, odnosno u znanju da su svi ljudi sličnih potreba i mogućnosti i da imaju jednog Stvoritelja pred Kojim je konačni sud za sve njih, bez izuzetka. Ovo su vrijednosti koje ljude i narode zasigurno mogu voditi putevima saradnje i prijateljstva, te sačuvati ih od grijeha i međusobnog nerazumijevanja – naveo je u bajramskoj čestitci muftija tuzlanski.

Naveo je da ibadeti hadža i kurbana ovih dana snažno podsjećaju i obavezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva.

– Unaprijedimo te svoje stepene našim ibadetima i predanošću Gospodaru svjetova i našom bajramskom velikodušnošću prema njegovim robovima. Obaspimo bajramskom pažnjom naše najstarije i obveselimo darovima naše najmlađe. Bajramskom radošću i toplinom obnovimo naše porodične i rodbinske veze i učvrstimo naša prijateljstva. Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude što izdašnija. Bajram šerif mubarek olsun! – stoji u čestitci muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...