FBI riješio 4.000 godina staru misteriju egipatske mumije

Preporučujemo

Kada su iješili da se pozabave mumificiramnom glavom iz Egipta, koja je izazvala veliku pažnju javnosti, istraživači bostonskog Muzeja finih umjetnosti i Harvard Univerziteta nisu bili sigurni da li se pred njima nalaze ostaci muške ili ženske osobe, zbog čega su morali da u pomoć pozovu forenzičare američkog Saveznog istražnog biroa (FBI).

To je za FBI bio susret sa najstarijim ostacima koje su morali da istraže, prenosi b92.

- -

Mumificirana glava, odvojena od tijela, pronađena je u jednoj egipatskoj grobnici 1915. godine, a naučnici su morali da prikupe DNK kako bi otkrili kome glava pripada.

Glavu su u skrivenoj grobnici 1915. godine otkrili američki arheolozi koji su ispitivali drevne egipatske nekropole u Deir el Berši, oko 289 kilometara od Kaira.

Prostorija, koju su naučnici nazvali “Grobnica 10a”, bila je “posljednje odmorište” egipatskog plemića Džahutunokt i njegove supruge, navodi Njujork Tajms, i dodaje da su tokom njihove “dremke” duge 4.000 godina pljačkaši grobova uzeli svo zlato i dragocjenosti, a mumificirano tijelo bez glave bacilli u ugao prostorije, koju su pokušali da zapale kako bi prikrili svoje tragove.

Ostaci su nakon otkrića završili u bostonskom muzeju, a sve do 2009. godine bili su nepoznati javnosti, dok ih muzej nije izložio.

- -

Posjetioci su bili oduševljeni zbog susreta sa misterijom, gledajući glavu sa mračnim izrazom lica, iscrtanim obrvama i talasastom kosom koja je izbijala iz zavoja. Ono što je oduvijek bunilo istraživače i radnike muzeja bilo je da li je ta glava pripadala Džahutunoktu ili njegovoj ženi, zbog čega su zaključili da bi jedino DNA test mogao da odredi o kome se radi.

Međutim, kako je rekla kustos muzeja Rita Frid, te 2009. godine nije bilo uspješnih ekstrakcija DNA iz mumija starih preko 4.000 godina, a dodatni problem predsatavlja i to što se pri susretu sa vazduhom veoma brzo degradira DNA mumija. Osim toga, skenerom je utvrđeno da glavi nedostaju jagodične kosti i dio vilice, što je unijelo dodatnu nedoumicu oko toga kog je pola mumija. Raniji pokušaji da se dobije drevna DNK ili nisu uspjeli ili su proizveli rezultate kontaminirane modernim DNK, zbog čega se muzej obratio FBI.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...