Federacija BiH kreće u realizaciju projekta unaprjeđenja kvaliteta zraka, uloženo 50 miliona dolara

Preporučujemo

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH danas je podržala inicijative da se kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) osiguraju sredstva za realizaciju dva projekta.

U prvom slučaju riječ je o iznosu do 50 miliona američkih dolara za realizaciju Projekta „Unapređenje kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini“. Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženi su da u tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

U danas prihvaćenoj informaciji o kreditu IBRD-a za realizaciju ovog projekta kao osnovu za vođenje pregovora, između ostalog, naglašeno je da je zagađenje zraka veliki problem u našoj zemlji, posebno u urbanim područjima, a što ima negativne zdravstvene i ekonomske posljedice. Projekt će se fokusirati na četiri kantona u FBiH koji su pokazali interes za učešće u programu, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kanton, u kojima se ujedno nalaze neka od područja s najvišim nivoom zagađenja.

Predloženi projekat će svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju emisija zagađivača zraka iz grijanja stambenih objekata/energijske efikasnosti i urbane mobilnosti. Između ostalog, procjenjuje se da će više od 25 hiljada domaćinstava (oko 3,5% ukupnih domaćinstava u FBiH) imati koristi od ove podrške kroz dio finansiranja koji se odnosi na projekt za grijanje na održivi način i ulaganja u energijsku efikasnost.

U informaciji je navedeno i da će predloženi projekt pružiti podršku Bosni i Hercegovini da ispuni veliki dio obaveza iz sporazuma Energetske zajednice, kao što je implementacija relevantnih direktiva i propisa EU u oblasti zaštite okoliša i zaštite zraka. Također, projekt pomaže BiH da se uskladi sa Zelenom agendom za zapadni Balkan, u okviru Evropskog zelenog dogovora.

U drugoj inicijativi riječ je o sredstvima za realizaciju Projekta „Finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora“ u iznosu do 100 miliona američkih dolara, od čega se na FBiH odnosi 60 miliona dolara, odnosno 60 posto od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu.

Federalna ministarstva finansija, te zdravstva, zaduženi su da u tim za pregovore o ovom zajmu imenuju svoje ovlaštene predstavnike, a krajnji dužnik po ovom kreditu je FBiH.

Kako je obrazloženo u informaciji koja je prihvaćena kao osnov za vođenje pregovora o ovom kreditnom aranžmanu, ovaj projekt je ključni dio sveukupnog programa reforme s ciljem dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda.

Konačne odluke o zaduženju bit će donesene po okončanju pregovora sa IBRD-om, s ojom će se utvrditi konačni uslovi kreditnih zaduženja. Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informacije o pregovorima, kao i tekstove usaglašenih sporazuma o kreditu i zajmu između Bosne i Hercegovine i IBRD-a. Ovo ministarstvo zaduženo je i da danas donesene zaključke dostavi Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine radi provođenja daljih procedura u vezi s kreditnim zaduženjima.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...