Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom učesnica TAIEX regionalne konferencije u Skoplju

Preporučujemo

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, kao članica Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN), će 26. i 27 juna u Skoplju učestvovati na regionalnoj konferenciji u organizaciji BAMIN-a, uz podršku Ministarstva pravde Makedonije, o temi „Najbolje prakse i iskustva u segmentu oduzimanja i upravljanja oduzetom imovinom“.

Cilj ovogodišnjeg sastanka BAMIN mreže jeste razmjena najboljih iskustava zemlja članica Europske unije i članica BAMIN mreže, kao i usvajanje plana rada BAMIN-a za 2018. godinu.

Bamin mreža je formirana 2014. godine i čine je državna tijela zemalja Zapadnog Balkana čija nadležnost je u upravljanju oduzetom imovinom, a koja je stečena izvršenjem krivičnih djela. BAMIN mreža ima za cilj unapređenje međuagencijske saradnje u pogledu efikasnog upravljanja oduzetom imovinom stečenom izvršenjem krivičnih djela, njene eventualne prodaje ili povrata, te razmjene informacija.

U radu BAMIN-a učestvuju i zemlje posmatrači koje nisu s područja Zapadnog Balkana, a koje svojim iskustvom doprinose razvoju boljih praksi u upravljanju oduzetom imovinom. BAMIN-om predsjedavaju agencije zemalja članica koje se na toj funkciji rotiraju svake godine. U 2018. godini BAMIN mrežom predsjedava Agencija za upravljanja oduzetom imovinom Makedonije.

Teme koje će biti obrađene na konferenciji su skladištenje i prodaja oduzete imovine i upravljanje oduzetim privrednim subjektima. Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će predsjedavati panelom upravljanja oduzetim privrednim subjektima.

Učesnicima konferencije će se obratiti eksperti iz Belgije, Bugarske, Irske, Nizozemske, Velike Britanije i Sjeverne Irske koji će održati prezentacije i prenijeti svoja iskustva i izazove u formiranju i radu ovakvih agencija iz perspektive Europske unije. Također, jedna od ključnih tema će biti i unapređenje međudržavne i međuagencijske saradnje na Zapadnom Balkanu u ovoj oblasti.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u 2019. godini će predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati članice BAMIN mreže, kao i pridružene buduće zemlje članice ove mreže, saopćeno je iz ove federalne agencije.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...