Federalna inspekcija uputila opomenu pred izvršenje gradonačelniku Mostara

Preporučujemo

Federalna uprava za inspekcijske poslove, tačnije Federalni urbanističko-ekološki inspektorat uputio je opomenu pred izvršenje Gradu Mostaru, tačnije gradonačelniku Ljubi Bešliću, piše lokalni portal Starmo.

U dopisu se podsjeća kako se Federalnoj upravi za inspekcijke poslove obratila Agencija Stari grad Mostar 8. marta ove godine, tražeći izvršenje pravosnažnog rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove od 31. oktobra 2016. godine.

- -

Naime, u dopisu se podsjeća kako je kontrolnim nadzorom 14. februara ove godine utvrđeno da Grad Mostar, kao vlasnik objekta stare opštine, zgrade poznatije kao Nama, nije postupio po rješenju građevinskog inspektora s kraja oktobra 2016. godine, odnosno Grad nije “poduzeo mjere na uklanjanju dijelova objekta koji predstavljaju opasnost po život i zdravlje pješaka i saobraćaja”.

U dopisu uz ostalo stoji kako je vidljivo da se radi o “izbjegavanju da Grad Mostar izvrši rješenje federalnog građevinskog inspektora”, te Federalna uprava za inspekcijske poslove traži da Grad Mostar hitno postupi po navedenom rješenju i o tome izvjesti Inspekciju.

Udruženje građana Brankovac uputilo je prije nekoliko dana pismo gradonačelniku Mostara, Ljubi Bešliću, pozivajući ga preduzme hitne mjere na zaštiti građana i objekata od mogućeg urušavanja devastiranog objekta bivše općine (zgrade Nama) u Ulici maršala Tita u Mostaru.

Građani ove mjesne zajednice i cijeloga Mostara već 26 godina od granatiranja i zapaljenja objekta bivše općine traže da se konačno riješi pitanje toga objekta, stoji u pismu i podsjeća da je Federalna inspekcija još od 2006. godine zahtijevala od Grada Mostara, kao vlasnika objekta, da preduzme mjere kako taj objekat ne bi ugrožavao živote ljudi i okolne zgrade.

- -

Udruženje građana Brankovac smatra da do sada ništa nije urađeno na zaštiti ljudi, posebno djece, koja svakodnevno na putu za obližnju osnovnu školu prolaze pored tog objekta. Sve to uprkos brojnim dopisima Agencije Stari grad, te upozorenjima da dolazi do urušavanja objekta. Zaštitna skela, pišu u pismu gradonačelniku Mostara građani Brankovca, izgubila je svoju funkciju, jer se dijelovi objekta obrušavaju na ulicu.

Podsjeća se i na Rješenje iz oktobra 2016. godine, kojim je Federalna inspekcija naredila Gradu Mostaru da najkasnije u roku od 60 dana preduzme mjere na uklanjanju dijelova građevine, koji predstavljaju opasnost.

Najnovije

Najveći dronovski napad na Izrael, gađano i sjedište sjevernog zapovjedništva

Libanonski Hezbollah priopćio je u četvrtak da je lansirao rakete i naoružane bespilotne letjelice na devet izraelskih vojnih lokacija...