Federalni registar pedofila stupa na snagu, kome je sve dostupan?

Preporučujemo

Zakon o posebnom Registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji uskoro će stupiti na snagu. Jedan od predlagača ovog zakona i federalni delegat u prošlom sazivu Jasmin Duvnjak kazao je za Faktor da su škole, ali i druge ustanove koje rade s djecom sada obavezne prije zaposlenja kandidata za posao tražiti izvod iz registra pedofila.

U Registar će biti upisane osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela učinjena prema djeci i maloljetnicima: silovanje, spolni odnos s djetetom, bludne radnje, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju, upoznavanje djeteta s pornografijom, rodoskrvnuće…

- -

Zastupnik Duvnjak kaže da je od upućivanja nacrta zakona pa do njegovog konačnog usvajanja u oba doma Parlamenta FBiH prošlo pet godina što je, prema njegovom mišljenju, neodgovorno i neprhvatljivo “kao da smo radili na složenim pitanjima ustavnih reformi”.

– Stvorili smo pretpostavke da se pedofili udalje od mjesta na kojima su djeca, od vrtića, škola, nevladinih organizacija koje rade s djecom i mladiima. Imamo u bazi DNK profil tih osoba. Zakonom nećemo riješiti problem pedofilije i te psihopatologije, ali ćemo preventivno djelovati da se smanji mogućnost recividizma kod presuđenih za ova kaznena djela – kazao je Duvnjak.

Osim imena i prezimena, spola, datuma rođenja, općine, države rođenja, JMB-a, u Registar se upisuju, između ostalog, prebivalište osuđenog, odnosno boravište s adresom stanovanja u vrijeme izvršenja presude, zakonski naziv kaznenog djela, podaci o zaposlenju, podaci značajni za fizičko prepoznavanje osuđenog i njegova fotografija u vrijeme stupanja na izdržavanje kazne zatvora i u vrijeme izlaska iz kazneno-popravne ustanove i DNK profil.

Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova vode poseban kantonalni registar, a federalni registar vodi FUP. Podaci iz Registra vodit će se trajno i neće se brisati.

- -

Kada su u pitanju prekršajne odredbe, kaznom od 8.000 do 15.000 maraka bit će kažnjena odgovorna osoba, recimo u školi ili vrtiću ukoliko ne zatraži podatke iz Registra.

Novčanom kaznom od 500 do 2.000 maraka kaznit će se za prekršaj osoba koja zloupotrijebi podatke iz Registra s ciljem zastrašivanja ili uznemiravanja osoba upisanih u Registar ili članova njihove porodice ili te podatke javno objavi.

Republika Srpska ovakav registar je dobila 2018. godine, a Miloš Bukejlović, ministar pravde ovog entiteta, kazao je na sjednici Narodne skupštine RS-a u martu 2023. godine da se u registru nalazi oko 200 osoba.

Najnovije

Zelenski pozvao da se ulože svi napori da se spriječi dalja eskalacija na Bliskom istoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentarisao je sinoćnji napad Irana na Izrael kazavši kako takve akcije, poput onih Rusije, prijete...